Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Didymella lycopersici inapoi
Denumire populara: Putregaiul coletului tomatelor

Denumire stiintifica: Didymella lycopersici
Este produsa de ciuperca Didymella lycopersici, iar aparitia bolii este favorizata de temperaturi cuprinse intre 13 si 30 de grade Celsius, umiditate atmosferica de 80-90% si un sol umed.
Boala se manifesta atat la rasaduri, cat si la plantele mature din sere sau din camp, atacul cel mai frecvent fiind prezent insa pe plantele ajunse într-o faza mai avansată de dezvoltare.  Primele simptome apar la baza tulpinii, sub forma unor pete brune-cenusii, care treptat pot cuprinde tulpina de jur imprejur. Tulpina se subtiaza, scoarta putrezeste , se crapa, se exfoliaza si duce intr-un final ofilirea plantei. Pe fructe, boala apare spre faza de maturitate si se manifesta prin aparitia unor pete brune care se adancesc in interiorul pulpei si care pot duce intr-un final la putrezirea completa a fructului.
Masuri de prevenire si combatere
- dezinfectarea solului din sere si rasadnite, pe cale termica sau chimica
- tratamentul in perioada de vegetatie cu fungicide specializate (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- folositi numai samanta certificate sau dezinfectata termic prin introducerea acesteia in apa calda de 50°C timp de 15minute
- smulgerea si arderea plantelor atacate, la primul semn de imbolnavire
- adunarea si arderea resturilor vegetale in toamna.
Putregaiul coletului tomatelor - Didymella lycopersici-0 Putregaiul coletului tomatelor - Didymella lycopersici-1 Putregaiul coletului tomatelor - Didymella lycopersici-2