Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Helminthosporium tritici repentis / Helminthosporium sativum / Drechslera tritici-repentis inapoi
Denumire populara: Helmintosporioza graului

Denumire stiintifica: Helminthosporium tritici repentis / Helminthosporium sativum / Drechslera tritici-repentis
Este o boala ce nu-si schimba numai numele ci si agresivitatea în culturile agricole. Este favorizata de rotatiile cu prea mult grâu în asolament, ca si de un sistem defectuos de pregatire a solului. În functie de evolutia bolii helmintosporioza poate conduce la pierderi de productie la boabe de 20-50%. Principalul parametru productiv puternic redus este MMB. Transmiterea bolii se face de la un an la altul prin resturile vegetale. Factorii care influenteaza boala sunt: conditiile climatice, stadiul de dezvoltare al culturii (în faza primului inocul) si rezistenta soiurilor. Infectia se face prin pseudoteci, prezente în resturile culturilor anterioare, care formeaza spori si sunt eliminate în cultura în lunile martie, aprilie ale anului urmator. În momentul germinarii sporilor pe plante umiditatea devine necesara. Cresterea miceliului si formarea sporilor se realizeaza întrun spectru larg de temperaturi (5 – 35oC). Optimul pentru dezvoltarea conidiosporilor se realizeaza la 21-23 grade Celsius. Primele simptome ale bolii apar în primavara pe frunzele de la baza, sub forma de pete ovale, eliptice, fusiforme, de culoare galbenabruna, conturate pe margine cu o dunga bruna-cenusie. În evolutie centrul petelor se coloreaza în brun-închis datorita fructificatiilor ciupercii. Spre deosebire de septorioza (Septaria rodonim) se îndeparteaza usor, la stergerea cu mâna, datorita îndepartarii conidiilor. În cursul lunii mai petele se unesc, ocupând suprafete mari din frunze. Acesta se usuca de la vârful frunzei spre baza acesteia. Dupa înspicare boala evolueaza pe frunzele etajului superior, determinând uscarea timpurie si sfâsierea frunzelor.
Controlul preventiv al bolii
- Evitarea monoculturii, pentru evitarea infectiilor primare.
- Marirea numarului de plante în asolament.
- Încorporarea paielor si a altor resturi organice cu mare grija în sol.
- Solurile biologic active si bine nutrite împiedica infectia.
Controlul curativ al bolii
- Se folosesc diverse fungicide omologate. Folosirea fungicidelor nu da rezultate foarte bune în stoparea atacului. Cu toate acestea, anumite fungicide specializate pot fi aplicate începând cu stadiul de dezvoltare ES-32-37, adica o data cu recunoasterea primei sporulatii în cultura. Cum primele frunze atacate sunt cele bazale, de acolo vom începe controlul culturii, care trebuie facut frecvent. La presiune mare de infectie al doilea tratament se face la un interval de trei saptamâni.
- Asupra produselor utilizate va rugam sa consultati programul Pesticide.
Descrierea imaginilor
Figura 1: DTR – atac masiv în cultura.
Figura 2: DTR – Model de infectie pe frunze.
Figura 3: Atac evaluat pe frunze. Petele tind sa se uneasca. Se coloreaza în brun si se formeaza fructificatiile.
Figura 4: DTR – atac pe boabele de grâu.
Helmintosporioza graului - Helminthosporium tritici repentis-0 Helmintosporioza graului - Helminthosporium tritici repentis-1 Helmintosporioza graului - Helminthosporium tritici repentis-2 Helmintosporioza graului - Helminthosporium tritici repentis-3