Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Botrytis allii inapoi
Denumire populara: Putregaiul cenusiu al cepei

Denumire stiintifica: Botrytis allii
Putregaiul cenusiu este o boala produsa de ciuperca Botrytis allii, fiind larg raspandita in culturile de ceapa si usturoi, atat in camp, cat mai ales la bulbii depozitati. In momentul infestarii, pe frunze apar pete mici (1-3mm), albe, dispuse spre varf. La atac intens frunzele se usuca. Spre sfarsitul vegetatiei, atacul apare la colet, care se inmoaie si putrezeste, ducand adesea la uscarea prematura a partii aeriene a plantelor. La bulbi, infectia poate sa apara in camp (inmuierea varfului), iar mai frecvent in cursul depozitarii. Pe foile bulbilor apar pete galbui, care ulterior formeaza un mucegai brun-cenusiu. La inceput acest mucegai poate fi mascat, dezvoltandu-se sub foile uscate ale bulbului, dar apoi devine vizibil la exterior si poate curpinde treptat tot bulbul.
La culturile din camp, boala este favorizata de umiditatea ridicata, vremea noroasa si calda. In spatiile pentru depozitare temperatura ridicata, aerisirea insuficienta, umezeala, pastrarea in strat gros a bulbilor insuficient uscati favorizeaza aparitia agentului patogen.
Masuri de prevenire si combatere
- distrugerea resturilor vegetale din cultura anterioara,
- bulbii recoltati se usuca pe durata a minim 10 zile inainte de depozitare,
- depozitarea in spatii corespunzatoare,
- tratamente in timpul perioadei de vegetatie cu fungicide specializate (detaliile se pot consulta in programul Pesticide).
Putregaiul cenusiu al cepei - Botrytis allii-0 Putregaiul cenusiu al cepei - Botrytis allii-1 Putregaiul cenusiu al cepei - Botrytis allii-2 Putregaiul cenusiu al cepei - Botrytis allii-3 Putregaiul cenusiu al cepei - Botrytis allii-4 Putregaiul cenusiu al cepei - Botrytis allii-5 Putregaiul cenusiu al cepei - Botrytis allii-6
Parteneri: Toner-shop