Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Cauliflower mosaic virus inapoi
Denumire populara: Virusul mozaicului conopidei

Denumire stiintifica: Cauliflower mosaic virus
Virusul mozaicului conopidei este o boala comuna în regiunile temperate din intreaga lume. Pierderile de randament pot varia in functie de gravitatea atacului intre 20-50%.
Simptomele bolii constau in aparitia pe frunzele plantelor atacate a unor decolorari, urmate de o decolorare a nervurilor si ingalbenirea tesutului dintre nervuri. Ulterior frunzele capata un aspect marmorat, cu marginile rasucite. Infectia la plantele tinere poate avea ca rezultat, piticirea scaderea capacitatii de productie.
Acest virus ataca culturile de varza, varza de Bruxelles, conopida, ridichi si hrean.  La broccoli si conopida, in apropierea nervurilor frunzei apar pete clorotice iar mai tarziu frunzele devin marmorate. Varza de Bruxelles prezinta simptome destul de usoare iar plantele bolnave pot fi diferentiate prin culoarea lor verde pal. In culturile semincere mugurii florali ai plantelor infectate se rasucesc si dezvolta puncte negre pe tulpini.
In perioada de vegetatie, boala este raspandita prin intermediul afidelor iar de la un an la altul se transmite prin resturie vegetale din sol.
Masuri de prevenire si combatere
- cultivati soiuri rezistente la aceasta boala
- scoateti si distrugeti plantele afectate din cultura
- strangeti si distrugeti resturile vegetale in toamna
- combateti daunatorii cu un insecticide adecvat.
Virusul mozaicului conopidei - Cauliflower mosaic virus-0 Virusul mozaicului conopidei - Cauliflower mosaic virus-1 Virusul mozaicului conopidei - Cauliflower mosaic virus-2 Virusul mozaicului conopidei - Cauliflower mosaic virus-3 Virusul mozaicului conopidei - Cauliflower mosaic virus-4
Parteneri: Toner-shop