Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Corynebacterium michiganense / Clavibacter michiganensis ssp.michiganensis inapoi
Denumire populara: Ofilirea bacteriană a tomatelor

Denumire stiintifica: Corynebacterium michiganense / Clavibacter michiganensis ssp.michiganensis
Ofilirea bacteriana este una dintre cele mai pagubitoare boli ale tomatelor si este o boala caracteristica tomatelor cultivate mai ales in sera si solarii. In conditii favorabile pentru infectie, se poate intalni si in culturile din camp deschis.
Boala se manifesta pe organele aeriene si radacini, in toate fazele de dezvoltare ale plantelor. Simptomul caracteristic consta in ofilirea necrotica a plantelor care progreseaza de la baza catre varf.
Pe cotiledoanele rasadurilor apar pete circulare de 1-5 mm., albicioase, in dreptul carora tesuturile se necrozeaza, la plantele dezvoltate, boala se manifesta prin ofilirea frunzelor incepand de la cele bazale si inaintand treptat spre cele superioare, pe tulpinile plantelor atacate apar din loc in loc dungi cenusii negricioase, in dreptul carora tesuturile se crapa, iar la fructe infectia se produce prin peduncul sau uneori local, pe suprafata lor.
In cazul infecţiilor prin peduncul, fructele au aspect normal, secţionând însă un fruct se observă brunificarea vaselor din interior, iar semintele sunt si ele brune sau negre.
In cazul infecţiilor locale fructele afectate prezintă la exterior simptomul caracteristic “ochi de pasare” (un punct brun negricios cu inconjurat de un inel de culoare albicioasa si usor proeminente).
Raspandirea bacteriilor de la o planta la alta se face cu ocazia copilitului sau defolierilor, mai ales daca aceste lucrari se executa pe timp umed. De la un an la altul boala se transmite prin resturile ramase in camp sau in sera, sau prin seminte infectate unde bacteria este localizata intre tegument si endosperm. Infecţia este favorizata de temperatura de 28°C si de umiditate relativ ridicata a aerului.
A fost descrisa pentru prima data în America de Nord în 1909, apoi s-a raspândit pe toate continentele. La noi în tara boala a fost semnalata si apoi studiata de E.Bucur în 1956.
Se înregistreaza pagube mari în culturile din sere cu doua cicluri anuale de tomate, unde exista conditii optime pentru raspândirea patogenului si dezvoltarea bolii.In tara noastra este o boala de carantina.
Simptome
Sunt atacate mai ales tomatele din sere si solarii, dar si tomatele din câmp.  Boala se manifesta pe organele aeriene si radacini, în toate fazele de dezvotare ale plantelor.
Pe cotiledoanele rasadurilor apar pete circulare de 1-5 mm., albicioase, în dreptul carora tesuturile se necrozeaza.
La plantele dezvoltate, boala se manifesta prin ofilirea frunzelor începând de la cele bazale si înaintând treptat spre cele superioare. Frunzele afectate prezinta petiolul îndreptat în jos, ceea ce face ca ele sa fie pendente. Sectionând petiolul unei frunze atacate se constata brunifierea fasciculelor libero-lemnoase si formarea de cavitati în maduva datorita dezvoltarii bacteriilor în interiorul vaselor.
Pe tulpinile plantelor atacate apar din loc în loc dungi cenusii negricioase, în dreptul carora tesuturile se crapa, formând cancere deschise.
La fructe infectia se produce prin peduncul sau uneori local, pe suprafata lor.
In cazul infectiilor prin peduncul, fructele au aspect normal, neobservându-se simptome exterioare. Sectionând însa un fruct se observa brunificarea vaselor. Semintele apar brune sau negre si au puterea de germinatie foarte redusa.
In cazul infectiilor locale apar pe fructe niste pete caracteristice, circulare ,cu un punct în centru înconjurat de un inel de culoare albicioasa si usor proeminente.Acest aspect caracteristic este cunoscut sub numele de "ochi de pasare".
Agentul patogen
Boala este produsa de Corynebacterium michiganense (Smith) Jensen din familia Corynebacteriaceae, ordinul Eubacteriales, clasa Schizomycetes.
Bacteriile au forma de bastonas curbat, uneori cu umflaturi la unul din capete, solitare sau perechi Este lipsita de cili, aeroba, asporogena, Gram pozitiva, neacidorezistenta. Este foarte rezistenta la uscaciune în tesuturile atacate pastrându-si viabilitatea timp de 15 luni. Temperatura optima de dezvoltare este cuprinsa între 25-27°C iar cea maxima atinge 47°C.
Raspândirea bacteriilor de la o planta la alta se face cu ocazia copilitului sau defolierilor, mai ales daca aceste lucrari se executa pe timp umed. De la un an la altul boala se transmite prin resturile ramase în câmp sau în sera sau prin seminte infectate unde bacteria este localizata între tegument si endosperm. Infectia este favorizata de temperatura de 28°C si de umiditate relativ ridicata a aerului.
Combatere
Culturile de tomate se vor amplasa pe terenuri neinfestate unde nu s-au observat plante cu simptome de vestejire bacteriana. În sere si rasadnite este necesara înlocuirea solului sau dezinfectarea lui pe cale termica (cu vapori fierbinti). De asemenea se poate dezinfecta si patul germinativ prin tratamente chimice. Semintele  vor fi recoltate numai de la plante sanatoase. În cazul în care nu se cunoaste originea lor, semintele se pot trata prin cufundare timp de 5 minute în sublimat corosiv în concentratie de 0,025% sau o solutie de  formol. În perioada de vegetatie se smulg plantele atacate si se îndeparteaza.
Dupa recoltare se strâng resturile vegetale si se distrug prin ardere. Se iau masuri de carantina externa sau interna pentru a interzice circulatia semitelor sau rasadurilor necontrolate pe teritoriul tarii sau în operatiile de export-import.
Masuri de prevenire si combatere
- culturile de tomate se vor amplasa pe terenuri neinfestate unde nu s-au observat plante cu simptome de vestejire bacteriana
- in sere si rasadnite este necesara dezinfecatarea terenului pe cale termica (cu vapori fierbinti)
- semintele  vor fi recoltate numai de la plante sanatoase. In cazul în care nu se cunoaste originea lor, semintele se dezinfecta cu acid acetic 0,8% timp de 24 de ore
- in perioada de vegetaţie plantele atacate se smulg si se ard
- combaterea chimica se face prin tratament cu fungicide (detalii in programul Pesticide)
- dupa recoltare se strang resturile vegetale şi se distrug prin ardere.
Ofilirea bacteriană a tomatelor - Clavibacter michiganensis-0 Ofilirea bacteriană a tomatelor - Clavibacter michiganensis-1 Ofilirea bacteriană a tomatelor - Clavibacter michiganensis-2 Ofilirea bacteriană a tomatelor - Clavibacter michiganensis-3 Ofilirea bacteriană a tomatelor - Clavibacter michiganensis-4 Ofilirea bacteriană a tomatelor - Clavibacter michiganensis-5 Ofilirea bacteriană a tomatelor - Clavibacter michiganensis-6 Ofilirea bacteriană a tomatelor - Clavibacter michiganensis-7