PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR
Didymella lycopersici
inapoi
Denumire populara: Putregaiul coletului tomatelor
Denumire stiintifica: Didymella lycopersici
Denumire stiintifica: Didymella lycopersici
Este produsa de ciuperca Didymella lycopersici, iar aparitia bolii este favorizata de temperaturi cuprinse intre 13 si 30 de grade Celsius, umiditate atmosferica de 80-90% si un sol umed.
Boala se manifesta atat la rasaduri, cat si la plantele mature din sere sau din camp, atacul cel mai frecvent fiind prezent insa pe plantele ajunse într-o faza mai avansată de dezvoltare. Primele simptome apar la baza tulpinii, sub forma unor pete brune-cenusii, care treptat pot cuprinde tulpina de jur imprejur. Tulpina se subtiaza, scoarta putrezeste , se crapa, se exfoliaza si duce intr-un final ofilirea plantei. Pe fructe, boala apare spre faza de maturitate si se manifesta prin aparitia unor pete brune care se adancesc in interiorul pulpei si care pot duce intr-un final la putrezirea completa a fructului.
Masuri de prevenire si combatere
- dezinfectarea solului din sere si rasadnite, pe cale termica sau chimica
- tratamentul in perioada de vegetatie cu fungicide specializate (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- folositi numai samanta certificate sau dezinfectata termic prin introducerea acesteia in apa calda de 50°C timp de 15minute
- smulgerea si arderea plantelor atacate, la primul semn de imbolnavire
- adunarea si arderea resturilor vegetale in toamna.
Boala se manifesta atat la rasaduri, cat si la plantele mature din sere sau din camp, atacul cel mai frecvent fiind prezent insa pe plantele ajunse într-o faza mai avansată de dezvoltare. Primele simptome apar la baza tulpinii, sub forma unor pete brune-cenusii, care treptat pot cuprinde tulpina de jur imprejur. Tulpina se subtiaza, scoarta putrezeste , se crapa, se exfoliaza si duce intr-un final ofilirea plantei. Pe fructe, boala apare spre faza de maturitate si se manifesta prin aparitia unor pete brune care se adancesc in interiorul pulpei si care pot duce intr-un final la putrezirea completa a fructului.
Masuri de prevenire si combatere
- dezinfectarea solului din sere si rasadnite, pe cale termica sau chimica
- tratamentul in perioada de vegetatie cu fungicide specializate (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- folositi numai samanta certificate sau dezinfectata termic prin introducerea acesteia in apa calda de 50°C timp de 15minute
- smulgerea si arderea plantelor atacate, la primul semn de imbolnavire
- adunarea si arderea resturilor vegetale in toamna.


