Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Erisiphae graminis sp. tritici inapoi
Denumire populara: Fainarea cerealelor

Denumire stiintifica: Erisiphae graminis sp. tritici
Este o boala foarte comuna si raspândita în culturile de grâu în toate tarile cultivatoare. Este mai frecventa în primaverile umede si reci si este corelata si cu rezistenta soiurilor într-o masura cu mult mai mare decât alte boli. În România are o raspândire generalizata si provoaca pagube extreme, de importanta. Subspecia hordei este mai frecventa la orz unde poate ataca din faza timpurie, reducând densitatea culturii si numarul de boabe în spic. Infectiile târzii reduc semnificativ MMB, iar la epidemii puternice este redusa productia cu pâna la 25%. Media anuala a pierderilor generate de fainare este de 3,5%. Atacul poate sa apara înca de la rasarire în toamna sau primavara devreme, boala se dezvolta cel mai frecvent pe frunze, dar este foarte prezenta pe tulpini si spice.
Pe toate organele atacate apar pete alcatuite dintr-o pâsla miceliana de culoare alba la început si apoi cenusie pe care se formeaza o pulbere alba ce reprezinta însesi conidiile ciupercii. Spre maturare, în faza miceliana apar pete mici, negre care sunt peritecile ciupercii. Prin înlaturarea lejera a miceliului observam tesuturile plantei care sunt necrozate, de culoare bruna intens. În cazul unor atacuri puternice frunzele se usuca de timpuriu.
Peritecile de pe plantele atacate se împrastie pe sol care pun în libertate ascele, ce la rândul lor dau nastere la ascospori. Primele infectii se fac prin ascospori sau prin conidii, iar infectiile secundare, din timpul vegetatiei se fac exclusiv prin conidii. Conidiile se formeaza repede si în numar mare, iar la maturitate se desprind cu usurinta si prin preluare de catre curentii de aer infecteaza usor alte plante din lanul de cereale. De regula, dupa înspicarea grâului, în pâsla miceliana devenita închisa la culoare (cenusie) apar acele formatiuni punctiforme observabile si cu ochiul liber. Ele sunt fructificatiile sexuale ale ciupercii cunoscute sub denumirea de asce în care se formeaza ascosporii (fig ...). Catre perioada faza de intrare în pârga a grâului, gruparile de miceliu încep sa se usuce putând fi usor dispuse prin frecarea frunzelor, care cad si în locul lor lasa pete brune. Cum atacul începe dinspre baza spre spic, frunzele bazale atacate cad, iar daca infectia este blocata, existenta atacului poate fi greu demonstrata.
Daca infectiile apar din toamna dupa rasarire apar pe micelii direct conidiofori cu conidii. Peritecile nu sunt prezente. Rezistenta ciupercii peste iarna este data de peritecile conservate pe resturile de plante atacate (în anul trecut) sau sub forma de miceliu de rezistenta în plantele infectate deja în toamna. Conidiile de toamna vor fi distruse.
Conditiile de favorizare si dezvoltare a bolii
Aparitia si dezvoltarea bolii este favorizata de urmatorii factori: vreme racoroasa si umiditate ridicata, nebulozitate, o cantitate prea mare de îngrasaminte cu azot, o densitate prea ridicata a plantelor. Asolamentele pot reduce atacul în proportii mai mici decât în cazul fusariozei.
Controlul preventiv
- Masuri atente de încorporare a resturilor organice de paie, ariste, etc., mai ales în monocultura.
- Distrugerea samulastrei, fie prin încorporare, fie prin tratamente cu erbicide.
- Soiurile noastre rezistente constituie un mijloc de blocare a atacului si de nediseminare a lui.
- O îngrasare echilibrata a plantelor. Evitarea îngrasarii cu azot în toamna, cresterea dozelor spre înspicare. Aplicarea silicatilor îngreuneaza germinarea sporilor de fainare pe frunze.
- Lipsa sporilor de fainare pe frunze.
- Lipsa potasiului favorizeaza boala.
Controlul curativ
- Depistarea bolii, care, de regula, apare la baza plantelor, poate fi uneori greu de realizat. De aceea este necesara, mai ales în conditii favorabile de atac, vizitarea frecventa a culturii.
- Primul tratament cu fungicide omologate se realizeaza atunci când pe 60% din plante s-a întâlnit o singura pustula (F = 60%).
- Deoarece numeroasele fungicide sunt în curs de scoatere din omologare, agricultorii sunt rugati sa consulte în permanenta specialistii nostri.
- Al doilea tratament se poate face pentru întregul complex de boli foliare si ale spicului (Erispiphae, Fusarium, Septaria, Puccinia) pentru care exista numeroase produse (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Descrierea imaginilor
Figura 1: Erysiphae graminis. Atac puternic la frunze pe care sunt vizibile conidiile ciupercii.
Figura 2: Erysiphae graminis. Atac pe tulpini. Atacul începe de la baza.
Figura 3: Erysiphae graminis. Atac pe spice.
Figura 4: Erysiphe graminis. Conidiile explodeaza si lanseaza sporii care sunt antrenati de curentii de aer spre alte culturi. Infectia se extinde.
Fainarea cerealelor - Erisiphae graminis sp. tritici-0 Fainarea cerealelor - Erisiphae graminis sp. tritici-1 Fainarea cerealelor - Erisiphae graminis sp. tritici-2 Fainarea cerealelor - Erisiphae graminis sp. tritici-3
Parteneri: Toner-shop