Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Erwinia carotovora pv. Carotovora inapoi
Denumire populara: Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa

Denumire stiintifica: Erwinia carotovora pv. Carotovora
Aceasta boala este declansata de bacteria Erwinia carotovora pv. Carotovora , care poate produce pagube importante la culturile din camp, dar mai ales la bulbii depozitati.  In camp boala se poate dezvolta inainte de recoltare,  dupa o perioada de timp ploioasa.  La plantele atacate, tulpinile se dezvolta slab iar la baza lor apare un putregai umed.  Transmiterea bolii in cultura se realizeaza prin resturile vegetale si solul infectat de la culturile anterioare, prin stropii de ploaie sau de irigare, insecte, rani produse bulbilor cu ocazia transplantarii sau a lucrarilor mecanice efectuate pe parcursul perioadei de vegetatie.
La bulbii destinati depozitarii, atacul bacteriei se manifesta prin aparitia in partea superioara  a unui putregai umed, de culoare galbena, maronie sau gri. Pe masura ce acesta se dezvolta, bulbul isi schimba culoarea, emana un miros neplacut iar prin stoarcere va elimina un lichid gros urat mirositor.
Masuri de prevenire si combatere
- evitati irigarea prin aspersiune a culturii de ceapa,
- tratamente cu fungicide pe baza de cupru imediat dupa aparitia bolii,
- lasati bulbii sa se usuce bine inainte de depozitare,
- depozitarea in spatii bine ventilate si umiditate scazuta a aerului,
- nu cultivati ceapa pe acelasi teren mai devreme de 3-4 ani,
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare.
Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa Erwinia carotovora-0 Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa Erwinia carotovora-1 Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa Erwinia carotovora-2 Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa Erwinia carotovora-3 Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa Erwinia carotovora-4
Parteneri: Toner-shop