Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Fusarium graminearum, Fusarium culmorum si altele inapoi
Denumire populara: Fusarioza graului

Denumire stiintifica: Fusarium graminearum, Fusarium culmorum si altele
Este o boala foarte periculoasa pentru grâu, ovaz si triticale. Nu se întâlneste la orz si secara. Este foarte periculoasa pentru ca ataca toate partile plantei. În atacurile timpurii se produce brunificarea radacinilor si a coletului iar plantele pot putrezi. Daca au scapat în vegetatie, plantele ramân mai mici, au o culoare verde deschis, produc frati putini sau deloc, se maturizeaza mai devreme, iar spicele sunt albicioase si samânta sistava.
Atacul de fusarioza mai este periculos si pentru faptul ca la atac masiv productia este puternic diminuata iar calitatea ei distrusa. În plus, fusarioza induce si cea mai mare cantitate de micotoxine (DON de regula) care intoxica grâul, care ajuns în consum produce intoxicari grave prin pâine sau furaje. Micotoxinele sunt termostabile si nu pot fi distruse prin procesari industriale.
Transmiterea bolii se face predominant prin samânta, dar si prin sporii care ramân pe miriste. De aceea monocultura de grâu în conditii de atac puternic cu fusarioza este contraindicata.
Combatere preventiv
- Taierea si îngroparea paielor în anii cu atac.
- Asolamente rigide, stricte în anii cu fusarioza prelungita.
- Alegerea soiurilor cu rezistenta mai mare la fusarioza.
- Aplicarea esalonata a azotului.
- Recoltarea la maxim 14% umiditate sau uscarea rapida.
Combatere curativ
– Utilizarea fungicidelor
- Tratamente la samânta
- Tratamente în vegetatie (cu produse omologate, înainte de înflorire - Consultati în acest sens programul Pesticide pentru a va recomanda cele mai potrivite produse pentru soiurile dumneavoastra).
Descrierea imaginilor
Figura 1: Simptome de fuzarioza grâului (Fusarium graminearum)
Figura 2: Soi sensibil la fuzarioza grâului (Fusarium graminearum)
Figura 3: Soi rezistent la fuzarioza grâului (Fusarium graminearum)
Fusarioza graului - Fusarium graminearum - Fusarium culmorum-0 Fusarioza graului - Fusarium graminearum - Fusarium culmorum-1 Fusarioza graului - Fusarium graminearum - Fusarium culmorum-2