Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Fusarium oxysporum inapoi
Denumire populara: Ofilirea fuzariana / fuzarioza tomatelor

Denumire stiintifica: Fusarium oxysporum
Este o boala vasculara, produsa de ciuperca Fusarium oxysporum care prezinta mai multe forme specializate. La tomate boala este produsa de varianta f.spec. lycopersici. Primul semn de boala este reprezentata de ingalbenirea frunzelor de la baza plantei si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantelor. In sectiune pe tulpina plantelor bolnave, se poate observa brunificarea tesutului vascular.
Temperaturile situate intre 28-32 de grade Celsius, umiditatea ridicata, PH-ul solului de 5- 5,6, nivelurile crescute de azot si scazute de potasiu sunt factori care favorizeaza evolutia fuzariozei tomatelor. Sub 20 si peste 34 de grade Celsius fuzarioza nu se manifesta.
Metode de prevenire si combatere
- pentru culturile de tomate in camp deschis,  realizati un plan de rotatie a culturilor si nu plantati tomate in acelasi loc mai devreme de 4 ani
- distrugeti sau ardeti toate resturile vegetale
- cultivati soiuri rezistente
- in cazul culturilor de tomate in sera, se va dezinfecta solul cu aburi  la o temperatura de 92-95ºC timp de 45 de minute
- pe terenurile infectate, se va evita irigarea pe rigole
- tratamente chimice in perioada de vegetatie cu fungicide specializate (consultati programul Pesticide pentru detalii).
Fusarium oxysporum - Ofilirea fuzariana fuzarioza tomatelor-0 Fusarium oxysporum - Ofilirea fuzariana fuzarioza tomatelor-1 Fusarium oxysporum - Ofilirea fuzariana fuzarioza tomatelor-2 Fusarium oxysporum - Ofilirea fuzariana fuzarioza tomatelor-3