Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Marmor cucumeris Holmes inapoi
Denumire populara: Virusul mozaicului castravetilor

Denumire stiintifica: Marmor cucumeris Holmes
Virusul mozaicului castraveţilor este o boala ce se intalneste mai rar tomatele din sere dar frecventa in camp unde se produc infectii puternice, mai ales in culturile tarzii de tomate. Frunzele plantelor atacate, devin filiforme prin reducerea suprafetei foliolelor, capatand aspectul de feriga, boala fiind cunoscuta si sub numele de ”boala frunzelor de feriga la tomate”. De asemenea pe marginea frunzelor sau in apropierea nervurilor apar pete galbui, cu aspect mozaicat. Productia acestor plante este mult diminuata sau chiar pierduta.
Virusul mozaicului castravetilor poate produce însa boli, uneori deosebit de grave, la peste 300 de specii din peste 40 de familii : vinete, ardei, sfecla, bob, lupin, naut, spanac, salata, morcov, ceapa , tutun precum si la numeroase plante ornamentale.
Simptome
Plantele bolnave au frunzele slab dezvoltate, datorita axului foliar mult scurtat si curbat în jos sau în spirala. Culoarea frunzelor este verde mata în comparatie cu verdele stalucitor al plantelor sanatoase. Foliolele au pe margini sau în apropierea nervurilor pete clorotice cu aspect mozaicat. Simptomul principal si caracteristic este reducerea limbului foliar pâna la nervura principala, astfel ca frunza ia aspectul asemanator unei frunze de feriga, boala fiind cunoscuta si sub numele de "boala frunzelor de feriga la tomate".
Exista mai multe tulpini ale virusului care se pot manifesta si prin alte simptome: dungi necrotice pe nervurile frunzelor si pe tulpini, patarea fructelor iar în cazuri mai grave prin distrugerea si necrozarea întregii plante.
Fructele plantelor atacate sunt reduse ca numar si dimensiune, se ajunge la scaderea productiei.
Agentul patogen
Boala "frunze de feriga la tomate"este produsa de virusul mozaicului castravetilor, Cucumis virus 1 Smith syn.Marmor cucumeris Holmes.
Acest virus se prezinta sub forma de particule sferice de aproximativ 30µm diametru , cu dilutia limita 1:10 000. Longevitatea în suc este de 3-6 zile la 20 °C iar în frunzele uscate virusul rezista 9 ani.Temperatura de inactivare este cuprinsa între 50-60 °C.
În natura se transmite prin peste 60 de specii de afide. De la un an la altul virusul se poate transmite prin samânta.
Combatere
Pentru prevenirea infectiilor cu acest virus se recomanda evitarea cultivarii castravetilor în aceleasi sere cu tomate si ardei. În câmp se vor amplasa culturile de cucurbitacee si alte plante susceptibile la atac, izolat de legumele bianuale sau leguminoase perene.
Se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic, se vor combate insectele vectoare. Se recomanda de asemenea cultivarea de soiuri rezistente.
Masuri de prevenire si combatere
- pentru prevenirea infecţiilor cu acest virus se recomanda evitarea cultivarii castravetilor în aceleasi sere cu tomate si ardei
- in camp se vor amplasa culturile de cucurbitacee şi alte plante susceptibile la atac, izolat de culturile de tomate
- se recomanda cultivarea si soiuri rezistente
- se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic si chimic
- plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat
- resturile vegetale se strang si se ard.
filozitatea tomatelor - Marmor cucumeris Holmes - Mozaicul-0 filozitatea tomatelor - Marmor cucumeris Holmes - Mozaicul-1