Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Marmor virgatum inapoi
Denumire populara: Mozaicul dungat al grâului

Denumire stiintifica: Marmor virgatum
Boala este cunoscuta  de mult timp în SUA si Canada. In Europa a fost pentru prima data semnalata în tara noastra de I. Pop în 1961 si este destul de raspândita. A fost semnalata si în alte tari europene, dar atacul este în general redus.
La noi în tara produce pagube care variaza între 50-80% din productie la Triticum vulgare si 87-100% la Triticum durum.
In natura, în afara de grâu virusul mai poate infecta orzul, ovazul, secara, porumbul precum si graminee spontane.
Simptome
Primele simptome apar pe grâul de toamna la 2-3 saptamâni de la rasarire. Frunzele plantelor bolnave prezinta de-a lungul limbului dungi sau striuri de culoare verde deschis sau galbuie , discontinui, paralele cu nervurile. Intr-un stadiu mai avansat,întreaga suprafata a limbului devine de culoare galbuie.
Plantele bolnave se caracterizeaza printr-o crestere mai slaba si capacitate de înfratire redusa ,plantele sunt pitice, paiul se scurteaza cu 20-30%, spicele sunt mici si sterile în majoritatea cazurilor.Aceasta reducere este accentuata la plantele infectate toamna, comparativ cu cele infectate primavara.
Temperaturile scazute din timpul toamnei mascheaza simptomele foliare. Ele reapar în primavara,dupa pornirea vegetatiei,sub forma de striuri care se maresc, se unesc si ocupa portiuni mari din limb. Deseori se observa si o necrozare a tesuturilor atacate. Intr-o faza mai avansata a bolii frunzele au culore galben aurie, doar unele portiuni de tesut ramân verzi. Cariopsele, când se formeaza au randament mic la macinare iar faina are absorbtia scazuta.
Agentul patogen
Boala este produsa de Marmor virgatum Mc. Kinney. Este un virus filamentos , flexibil- rigid de 15-700µm Temperatura de inactivare este 52-54 °C iar dilutia limita este 1:1000 si 1: 1 500.Rezista în suc 4 zile la 20°C si 20 de zile la 30°C.
In natura se transmite prin acarieni: Aceria tritici, A.tulipae. Ca surse permanente de infectie sunt buruienile gazda de ex. Lolium multiflorum. Insa în circuitul anual al virusului un rol important revine grâului de toamna si samulastrei, deoarece acestea adapostesc vectorii bolii.
Virusul nu se transmite prin sol sau prin samânta, ierneaza împreuna cu vectorul în cerealele de toamna si în gramineele perene.
Factorii de mediu pot influenta înmultirea si raspândirea virusului, cât si a vectorilor, care sunt sensibili la uscaciune.
Rezistenta soiurilor de grâu difera la infectiile cu Marmor virgatum. Soiurile de Triticum durum sunt foarte sensibile, ca si cele de Triticum aestivum ssp. vulgare.
Combatere
Principala masura de prevenire este respectarea perioadei de semanat deoarece s-a observat ca infectia cu acest virus descreste odata cu întârzierea semanatului. Se recomanda totusi semanarea grâului de primavara de timpuriu pentru ca plantele sa se dezvolte pâna în perioada de raspândire a bolii. Se impune distrugerea samulastrei si a buruienilor gazda, distrugerea vectorilor si  cultivarea de soiuri mai putin afectate de acest virus.
Mozaicul dungat al grâului - Marmor virgatum-0