Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Microdochium nivale / Fusarium nivale inapoi
Denumire populara: Mucegaiul de zapada

Denumire stiintifica: Microdochium nivale / Fusarium nivale

Cultura de toamna afectata prezinta goluri. In sol se gasesc plantule rasucite, deformate sau moarte. Plantele rasarite nu se dezvolta normal. Este caracteristic tabloul simptomatic la baza primei si celei de a doua frunze: zone ovale, de culoare rosu-brun, usor adâncite, marginite de o zona de culoare brun inchis. Primavara, dupa topirea zapezii, in cultura apar goluri sub forma de cuiburi. Pe sol exista plante moarte, acoperite de un mucegai roz, care dispare rapid in conditii de vreme insorita si cu vânt. Infectia se produce in principal prin seminte, dar ea poate fi transmisa si prin sol, prin resturile de plante infectate.
Este observabil primavara dupa topirea zapezii sub forma unui miceliu fin albrozaliu. Ataca în forma de vetre. Plantulele infectate din interiorul vetrelor ramân mici, culcate la pamânt. Ca evolutie, acestea mai întâi albesc, apoi se brunifica si putrezesc. Infectia de la un an la altul se transmite prin samânta dar si prin sol, sol care la rândul sau este infectat de catre resturile de miristi. Pe aceste resturi boala traieste saprofit. Se pot forma si forme de rezistenta sub denumirea de clamidospori. Ca factori care favorizeaza mucegaiul de zapada putem enumera vremea umeda si temperaturi relativ scazute, de regula între 5 – 15 grade Celsius. Persistenta îndelungata a stratului de zapada favorizeaza dezvoltarea patogenului.
Controlul preventiv al bolii
- O buna încorporare a resturilor organice.

- Utilizarea unei seminte sanatoae, obtinuta din loturi oficiale de înmultire si verificata de specialisti.
- Îngrasarea cu azot în primavara.
Controlul curativ al bolii
- Tratamente prin baituire care reduc semnificativ infectia în timpul germinatiei.
- Utilizarea strobilurinelor pe vegetatie la frunze si spice în dozele omologate.

Mucegaiul de zapada - Microdochium nivale - Fusarium nivale-0 Mucegaiul de zapada - Microdochium nivale - Fusarium nivale-1 Mucegaiul de zapada - Microdochium nivale - Fusarium nivale-2
Parteneri: Toner-shop