Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Peronospora brassicae inapoi
Denumire populara: Mana Cruciferelor

Denumire stiintifica: Peronospora brassicae
Această boala comuna poate aparea in toate culturile de brassicacee, indiferent de zona de cultura. Protejarea plantelor fata de aceasta boala este importanta atat in faza de rasad cat si in cea de maturitate. Atacurile severe in faza de rasad pot duce la pierderea de material saditor,  iar la plantele mature determina scaderea productiei.
Boala apare frecvent la plantele crescute inghesuit si este favorizata de conditiile de umezeala. Infectia apare si in sera. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbena, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul acestor pete apare un puf alb-cenusiu. In conditii de umezeala ridicata infectia se extinde rapid, frunzele putrezesc sau se usuca iar cresterea plantei este oprita.
La varza de Bruxelles atacul manei provoaca fie aparitia unor pete galbene, neregulate, strapunse de niste puncte negre mai mici, fie a unor pete negre. Atacul la conopida si broccoli va impiedica formarea inflorescentei. Mana este o problema importata si la culturile de ridiche deoarece agentul patogen infecteaza radacina carnoasa, provocand aparitia unor leziuni de culoare neagra in interiorul si exteriorul radacinii. Ulterior aceste leziuni se cicatrizeaza si provoaca fisuri adanci in radacina. Mana ataca si frunzele de ridiche, producand leziuni asemenatoare cu atacul la frunzele de varza.
In perioada de vegetatie, mana se raspandeste prin intermediul vantului (disperseaza sporii ciupercii)  si a stropilor de apa, iar de la un an la altul se transmite prin semintele adunate din culturi infestate si prin resturile vegetale.
Masuri de prevenire si combatere
- indepartati din cultura plantele afectate
- semanati rar semintele si rariti rasadurile din rasadnite si sere
- dezinfectati solul din rasadnite cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- dezinfectati semintele cu apa calda, timp de 30 de minute sau cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- utilizati soiuri rezistente la aceasta boala
- tratamente cu fungicide in perioada de vegetatie (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- strangeti si distrugeti resturile vegetale in toamna.
Mana Cruciferelor - Peronospora brassicae-0 Mana Cruciferelor - Peronospora brassicae-1
Parteneri: Toner-shop