Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Peronospora destructor inapoi
Denumire populara: Mana cepei

Denumire stiintifica: Peronospora destructor
Mana cepei este considerata una dintre cele mai raspandite si pagubitoare boli care poate afecta culturile de ceapa si usturoi. Pierderile de recolta pot depasi 60%, in anii cu precipitatii abundente, iar in solele netratate atacul poate compromite in totalitate cultura.
Boala ataca frunzele, tijele florale si bulbii, in toate fazele de dezvoltare. Primele simptome ale bolii apar pe frunze, sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis pana la galbui, pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile atacate se inmoaie, frunza se usuca sau se asterne pe sol si putrezeste. Ca urmare a acestui fapt, bulbii nu se mai dezvolta, raman mici si au consistenta slaba, se inmoaie si putrezesc pe durata depozitarii. Pe tijele florale, boala se manifesta asemanator ca pe frunze, dar petele sunt de dimensiuni mai mari.
Conditiile optime pentru aparitia infectiei sunt: umiditatea mare pe durata a cel putin 10 ore  si temperaturi intre 12-18°C. Pe vreme calda (30°C) si uscata, boala isi opreste dezvoltarea, leziunile se usuca, fructificatiile ciupercii pier, insa riscul de infectie ramane.
Transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza prin resturile vegetale si bulbii infectati.
Masuri de prevenire si combatere
- distrugerea resturilor vegetale din cultura anterioara,
- bulbii recoltati se usuca bine inainte de depozitare,
- folositi pentru insamantare numai seminte si bulbi sanatosi sau dezinfectati,
- nu cultivati ceapa, usturoi sau alte specii inrudite (fam. Allium) pe acelasi teren mai devreme de 3-4 ani,
- tratamente in timpul perioadei de vegetatie cu fungicide specializate (de consultat detaliile in programul Pesticide). Stropirile se repeta la 10 zile timp de 4-8 saptamani.
Mana cepei - Peronospora destructor-0 Mana cepei - Peronospora destructor-1 Mana cepei - Peronospora destructor-2 Mana cepei - Peronospora destructor-3
Parteneri: Toner-shop