Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Phaseolus virus 2 syn. Marmor manifestum inapoi
Denumire populara: Mozaicul galben al fasolei

Denumire stiintifica: Phaseolus virus 2 syn. Marmor manifestum
Se manifesta prin aparitia pe frunzele infestate a unor pete mici, rotunde, de culoare galbena, dispuse în special în apropierea nervurilor. La soiurile sensibile, zonele ingalbenite se extind pe toata suprafata frunzelor, dupa care acestea se usuca si cad. Plantele afectate sunt slab dezvoltate, pipernicite, cu tulpini puternic ramificate, având aspect de tufă. In unele cazuri, la plantele afectate de acest virus, apare si o necrozare a varfului de crestere, pastaile formate sunt de mici dimensiuni si cu boabe putine. In cultura virusul este transmis prin afide, picaturile de apa si prin resturile vegetale infectate.
Este o viroza cunoscuta în majoritatea tarilor din Europa  dar si de pe alte continente, acolo unde se cultiva fasolea. Poate produce pagube, uneori foarte insemnate care variaza în functie de sensibilitatea soiurilor.
Plante afectate
In afara de fasole mai sunt infectate mazarea, bobul, nautul, sulfina, trifoiul, gladiolele, freziile.
Simptome
Manifestarea atacului variaza în functie de soi, de faza de dezvoltare a plantei, si de conditiile pedoclimatice.
La plantele tinere pe frunze apar pete mici, rotunde, dispuse în special în apropierea nervurilor. Uneori petele sunt risipite neregulat pe toata suprafata limbului, formând alaturi de portiunile verzi,un contrast accentuat. Dupa un timp petele se extind, conflueaza, iar foliolele frunzelor se apleaca spre locul de prindere al petiolului.
In general, plantele afectate sunt slab dezvoltate, pipernicite, cu internodurile scurte si sunt  bogat ramificate, având aspect de tufa.In unele cazuri, la plantele afectate de acest virus, apare si o necrozare a vârfului de crestere, ceea ce are ca rezultat, în majoritatea cazurilor, pieirea plantei. La soiurile cu flori colorate, apar si pete pe corola.
Boala se deosebeste de mozaicul comun prin faptul ca petele nu sunt estompate în ultimul stadiu de crestere a plantelor, devenind tot mai evidente spre sfârsitul perioadei de vegetatie.
Agentul patogen
Agentul patogen este Phaseolus virus 2 Smith syn Marmor manifestum Frandzen.
Particulele virale sunt filiforme, de 750x15 µm. Virusul este inactivat la 56-60°C iar dilutia limita este de 1: 1000 , putând ajunge 10410p1520k la unele tulpini pâna la 1: 3 000. Se poate mentine in vitro de la 24 pâna la 48 de ore; în frunzele uscate rezista doi ani.
In natura virusul este transmis prin afide Myzus persicae, Aphis fabae, Macrosiphum euphobiae. Experimental se poate transmite prin inoculare de suc. Spre  deosebire de virusul mozaicului comun al fasolei, virusul galben nu se transmite prin seminte.
Combatere
Se recomanda ca plantele anuale sensibile (fasolea, mazarea), sa nu fie amplasate în apropierea culturilor de trifoi, sulfina sau gladiole, care reprezinta principalele surse de infectie în câmp. Se va folosi samânta sanatoasa, si se vor lua  masuri care sa grabeasca înaintarea în vegetatie a plantelor, ceea ce determina atacuri mai reduse decât cele ce se înregistreaza în cazul culturilor târzii. De asemenea se vor introduce în cultura soiuri rezistente de fasole.
Masuri de prevenire si combatere
- folositi numai samanta sanatoasa, certificata
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- distrugerea resturilor vegetale in toamna
Mozaicul galben al fasolei Phaseolus virus Marmor manifestum-0 Mozaicul galben al fasolei Phaseolus virus Marmor manifestum-1 Mozaicul galben al fasolei Phaseolus virus Marmor manifestum-2 Mozaicul galben al fasolei Phaseolus virus Marmor manifestum-3