Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Phoma lingam inapoi
Denumire populara: Putregaiul negru al rapitei

Denumire stiintifica: Phoma lingam
Putregaiul negru al rapitei poate afecta cultura pe întreg ciclul de vegetatie, începând cu faza cotiledonala. Ataca toate organele plantelor, inclusiv coletul si radacina. Plantele afectate pot prezenta simptome de înrosire accentuata a frunzelor, fenomene de nanism si de maturare precoce. La atac puternic se brunifica si putrezesc. Caracteristice sunt simptomele de frângere a plantelor la nivelul coletului sau al ramificatiilor atacate. În resturile vegetale ciuperca poate rezista mai multi ani.
Phoma lingam sau putregaiul negru este una din cele mai periculoase boli, care poate provoca pierderi de pana la 50% din productie. Simptomele acestei boli apar toamna, cand pe cotiledoane, frunze si tulpina apar pete rorunde necrotice, care la inceput sunt izolate, apoi se unesc in final, atacand coletul si radacinile, producand chiar moartea plantei.
Simptome
Se observa pete albe-gri pe cotiledoane, frunze si uneori pe tulpini si silicve. Necrozele se dezvolta pe tulpina si opresc circulatia elementelor nutritive in planta.
Daune

Moartea plantei, caderea plantelor daca necrozele nu sunt complete. Numai toleranta genetica este eficienta.
Combaterea bolii
Cum, cand si ce trebuie facut pentru a preveni sau a combate aceasta boala ?
Prima categorie de masuri vizeaza in domeniile genetic si agrotehnic, astfel:
1. Se vor cultiva numai soiuri si hibrizi rezistenti la Phoma (firmele producatoare de seminte au posibilitati multiple in acest domeniu).
2. Se va respecta data optima pentru insamantare, in functie de zona agricola, astfel incat planta sa aiba un stadiu vegetativ de dezvoltare care sa ofere plantei rezistenta la atacul acestei boli.
3. Densitatea optima trebuie sa fie cu putin peste 30 plante/m.p la hibrizi si 40 plante/m.p la soiuri pentru a asigura un spatiu de nutritie mai bun si pentru a permite patrunderea prin toata masa vegetativa a razelor solare. In acelasi timp, printr-o dezvoltare mai viguraoasa a plantelor, acestea suporta usor unele necroze la colet-motiv pentru care se recomanda semanatul in randuri rare (25-36 cm).
4. Trebuie sa fie bine sfaramate si ingropate resturile vegetale de la cultura de rapita  pentru a impiedica emisia de spori, care poate infecta culturile de toamna din solele invecinate.
5. Se va evita alungirea tijelor florale in toamna. Aceasta se va face prin gestionarea  momentului insamantarii sau prin administrarea  unor reglatori in crestere.
A doua categorie de masuri se refera la combaterea chimica, respectand urmatoarele reguli:
1. Tratamentul chimic se face numai la avertizarea data de organele de specialitate judetene.
2. Peste stadiul de sase frunze adevarate, tratamentul este inutil si neeconomic, daca:
- nu s-a semanat prea devreme;
- nu s-au folosit doze mari de azot la insamantare;
- nu s-a semanat prea tarziu.
3. Tratamentul trebuie fractionat, astfel incat sa cuprinda tot intervalul de la 15 zile la 3 saptamani cat dureaza contaminarea.
Se vor folosi doar produse omologate, care sunt cele recomandate de fiecare companie in parte producatoare de pesticide (a se consulta pentru detalii programul Pesticide).
Momentul maxim de contaminare difera de la zona la zona, in unii ani putand chiar sa lipseasca, nefiind necesar un astfel de tratament.
Se poate aprecia, in general, ca protectia numai prin fungicide este dificila si cu eficienta scazuta. La aceste masuri se apeleaza nimai in ultima instanta si depinde de contextul climatic. Acesta poate fi sau nu favorabil unei puternice contaminari, iar tratamentul trebuie corelat cu perioada maxima a emisiei de spori. In concluzie, in lupta cu Phoma, nu trebuie sa facem tratamente fara avertizare, iar daca este necesar, trebuiesc facute fractionat pe toata perioada de contaminare.
Aceasta boala prevenita mai mult prin masuri agrotehnice si genetice care presupun:
- Tocarea si incorporarea resturilor vegetale de la cultura de rapita recoltata in vara;
- insamantarea la momentul optim pentru ca plantele sa se dezvolte normal si sa reziste atacului;
- asigurarea unei densitati la recoltare de 30 plante/mp la hibrizi si 40 de plante/m.p. la soiuri;
- renuntarea in toamna la ingrasaminte cu azot pe soiuri fertile, pe solurile sarace se recomanda doze reduse de azot;
- cultivarea rapitei numai cu soiuri si hibrizi rezistenti la Phomaaceasta este cea mai sigura si de perspectiva metoda, prin care se poate controla si stapani aceasta boala deosebit de agresiva la cultura de rapita.
Neglijand aceste cerinte, productia la cultura de rapita va fi diminuata sub jumatate din potential, iar calitatea va fi, de cele mai multe ori, influentata negativ.
Putregaiul negru - Phoma lingam-0 Putregaiul negru - Phoma lingam-1