Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Phytophthora infestans inapoi
Denumire populara: Mana tomatelor

Denumire stiintifica: Phytophthora infestans
Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tulpini, flori şi fructe. Primele simptome ale bolii apar pe frunzele bazale ale plantelor, sub forma unor pete mai mult sau mai putin circulare sau de forma neregulata. La început ţesuturile petelor sunt de culoare verde-gălbui,  apoi se brunifica treptat. Mana este produsa de ciuperca Phytophtora infestans var. lycopersici si apare in special in ani cu precipitatii abundente si temperaturi moderate, care favorizeaza producerea infectiilor.
In cazul atacurilor intense, boala apare si pe tulpini sub forma unor pete, la început mici, de culoare bruna, care apoi se extind si inconjoara tulpina pe portiuni mari, de 10-20 cm. De regula, tulpinile putrezesc, se rup sau se indoaie.
Masuri de prevenire si combatere
- folosirea de fungicide specializate (pentru detalii folositi programul Pesticide); aceste produse se aplică mai ales preventiv şi la intervale de 6-7 zile.
- rasadurile trebuie obtinute numai din seminte sanatoase, tratate. Samanta folosita se dezinfecteaza inainte de rasadire prin scufundare in apa incalzita la 45-50 °C timp de 10 minute.
-  se evita cultivarea tomatelor in vecinatatea cartofilor si nu se cultiva tomate pe terenurile unde au fost cultivati cartofi in anul anterior
-  toamna se aduna si se ard resturile vegetale.
Mana tomatelor - Phytophthora infestans-0 Mana tomatelor - Phytophthora infestans-1 Mana tomatelor - Phytophthora infestans-2 Mana tomatelor - Phytophthora infestans-3 Mana tomatelor - Phytophthora infestans-4 Mana tomatelor - Phytophthora infestans-5