Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Plasmodiophora brassicae inapoi
Denumire populara: Hernia radacinilor la brassicacee

Denumire stiintifica: Plasmodiophora brassicae
Hernia radacinilor la brassicacee este cauzata de ciuperca Plasmodiophora brassicae si apare indeosebi in zonele ploioase si cu soluri acide. Boala nu apare in terenurile alcaline. In numeroase cazuri, terenurile sever infestate sunt scoase din productia de brassicacee.
Hernia radacinior, este una dintre bolile Cruciferelor cel mai usor de recunsocut, datorita simptomelor aeriene si a celor manifestate pe radacini. Simptomele aeriene sunt reprezentate de piticirea plantelor, ingalbenirea frunzelor si ofilirea acestora, iar pe radacini acestea se manifesta prin aparitia unor umflaturi sau strangulari, indicand un sistem radicular disfunctional. Boala se poate manifesta inca de la faza de rasad a plantelor.
In cultura, boala este transmisa prin intermediul picaturilor de ploaie, apei de irigatie, insectelor sau a uneltelor folosite in timpul lucrarilor agricole. De la un an la altul, boala se transmite prin solul infestat, aceasta rezistand in solurile usor acide pana la 8ani, iar in cele cu aciditate ridicata chiar si pana la 15 ani.
Plantutele atacate ramân mici, cu frunzele înrosite. Plantele avansate în vegetatie prezinta nanism, au frunzele de culoare albastra-verzuie si se smulg usor. Caracteristice sunt îngrosarile si umflaturile de pe radacini. Boala este frecventa pe terenurile acide si cu exces de umiditate. Atacul nu trebuie confundat cu cel produs de gargarita galicola.
Masuri de prevenire si combatere
- evitati infiintarea culturilor de brassicacee pe terenurile acide
- pe terenurile infestate, aplicati pentru culturile de brassicacee, un asolament de 8-10 ani
- folositi pentru plantare rasaduri sanatoase
- dezinfectati termic pamantul din rasadnite
- dezinfectati chimic pamantul din rasadnite cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- distrugeti plantele bolnave precum si resturile vegetale ramase in camp dupa recoltare
- la plantare alegeti terenuri usor alcaline sau mentineti pH-ul solului la 7.2-7.3, prin amendarea cu Hidroxid de calciu (var stins)
- sporii ciupercii pot supravietui trecerii prin sistemul digestiv al vitelor, deci utilizati cu prudenta gunoiul de grajd ca ingrasamant pentru sol
- tratamente in perioada de vegetatie cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide)
Hernia radacinilor la brassicacee - Plasmodiophora brassicae-0 Hernia radacinilor la brassicacee - Plasmodiophora brassicae-1 Hernia radacinilor la brassicacee - Plasmodiophora brassicae-2 Hernia radacinilor la brassicacee - Plasmodiophora brassicae-3