Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Pseudocercosporella herpotrichoides inapoi
Denumire populara: Patarea in ochi a bazei tulpinii de grau / Frangerea paiului

Denumire stiintifica: Pseudocercosporella herpotrichoides
Este o boala a rotatiei si care cel mai frecvent se rezolva prin renuntarea la monocultura. Este raspândita îndeosebi în zonele cu climat umed si mai rece din nordul tarii. O întâlnim mai rar în sudul tarii. În conditii de atac masiv, reducerea recoltei se ridica pâna la 30%. Este deci o boala periculoasa. Depresia de productie se realizeaza atunci când circa 50% sunt puternic atacate la faza de lapte a bobului. Simptomele apar clar dupa înspicare, atacul fiind localizat la baza tulpinilor în zona internodiilor 1 si 2, sub forma de pete brune ovale, în dreptul carora are loc o sfâsiere a tesutului tecilor. Limbul frunzelor aferente se usuca dupa ce mai întâi au fost brunificate. O imagine din câmp este prezentata atasat.
Combatere preventiva
- Neaparat practicarea asolamentelor.
- O însamântare mai târzie, dar în epoca optima reduce infectia.
Combatere curativa
- O diagnosticare a bolii prin testul Elisa este de dorit. Se pot aplica toate fungicidele indicate în complexul de coli cereale, mai ales benzimidazolice si imidazolicele, care arata din ce în ce mai multa rezistenta.
Descrierea imaginilor
Figura 1: Pseudocercosporella herpotrichoides. Atac pe tulpina de grâu. Se observa petele sub forma de lentile.
Figura 2: Pseudocercosporella herpotrichoides. Atac în câmp. Imagine care arata dimensiunile pierderilor.
Patarea in ochi a bazei tulpinii de grau / Frangerea paiului-0 Patarea in ochi a bazei tulpinii de grau / Frangerea paiului-1
Parteneri: Toner-shop