Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Pseudomonas syringae pv.maculicola inapoi
Denumire populara: Patarea bacteriana a frunzelor

Denumire stiintifica: Pseudomonas syringae pv.maculicola
Aceasta boala a fost semnalata ca producand pagube in anii cu precipitatii abundente. Varza este raportata  ca fiind cultura cea mai frecvent afectata, dar patarea bacteriana a frunzelor apare si pe conopida, varza de Bruxelles, ridiche şi gulie.
Infectia se manifesta prin aparitia pe ambele fete ale frunzelor a unor pete intunecate, umede. Aceste pete raman de obicei mici, 3-4 mm în diametru, dar acestea se pot extinde si fuziona daca conditiile sunt favorabile. La petele mai vechi poate apaera uneori o bordura de culoare purpurie. Infectiile severe pot provoca caderea prematură a frunzelor.
In cultura bacteria este dispersata de picaturile de ploaie si de udarea prin aspersie. De la un an la altul bacteria se transmite prin sol si prin semintele infestate. Dezvoltarea acestei boli poate avea efecte deosebit de grave asupra rasadurilor din sere, ca urmare a utilizarii de aspersoare aeriene precum si existentei unei umiditati ridicate.
Masuri de prevenire si combatere
- reduceti sau eliminati udarea prin aspersoare
- utilizati seminte sanatoase
- tratati semintele inainte de semanare, cu apa calda la 50°C, timp de 15 min
- adunati si distrugeti resturile vegetale.
Patarea bacteriana frunzelor Pseudomonas syringae maculicola-0 Patarea bacteriana frunzelor Pseudomonas syringae maculicola-1 Patarea bacteriana frunzelor Pseudomonas syringae maculicola-2 Patarea bacteriana frunzelor Pseudomonas syringae maculicola-3 Patarea bacteriana frunzelor Pseudomonas syringae maculicola-4 Patarea bacteriana frunzelor Pseudomonas syringae maculicola-5 Patarea bacteriana frunzelor Pseudomonas syringae maculicola-6