Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Puccinia allii inapoi
Denumire populara: Rugina cepei si a usturoiului

Denumire stiintifica: Puccinia allii
Aceasta micoza este cauzată de ciuperca Puccinia allii si afecteaza culturile de ceapa si usturoi in special pe solurile bogate in azot si cu un nivel scazut de potasiu. Simptomele initiale constau in aparitia pe frunze a unor pete mici de 1-2 mm diametru, de forma neregulata, de culoare  cafeniu deschis  sau alba. Ulterior aceste pete se maresc la 3-5 mm diametru si dezvolta pustule tipice bolii, de culoare portocaliu-deschis. De obicei, rugina apare mai intai pe frunzele mai in varsta si ulterior se extinde si la frunzele mai tinere. Atacul sever al ruginei duce la uscarea frunzelor, piticirea plantelor si a bulbilor. Plantele afectate pot produce culturi comestibile, dar calitatea si randamentul recoltei vor fi mult diminuate.
Agentul patogen este activ între temperaturi de 10-24 ° C, iar conditiile optime de infectie sunt de 15°C si umiditate relativa a aerului de 100% timp de minim 4 ore. Transmiterea de la un an la altul a ciupercii nu se face prin sol, ci doar prin resturile vegetale ale plantelor infectate.
Masuri de prevenire si combatere
- evitati folosirea excesiva a ingrasamintelor pe baza de azot,
- eliminarea imediata din cultura a plantelor care prezinta simptomele infectarii
- tratamente cu fungicide pe baza de morfolina (detalii se gasesc prin consultarea programului Pesticide)
- nu plantati pe acelasi loc 2 ani consecutiv ceapa sau usturoi,
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare
Rugina cepei si a usturoiului - Puccinia allii-0 Rugina cepei si a usturoiului - Puccinia allii-1 Rugina cepei si a usturoiului - Puccinia allii-2 Rugina cepei si a usturoiului - Puccinia allii-3 Rugina cepei si a usturoiului - Puccinia allii-4