Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Puccinia recondita inapoi
Denumire populara: Rugina bruna

Denumire stiintifica: Puccinia recondita
În teritoriul românesc este cea mai raspândita dintre rugini. Apare deja din toamna, manifestându-se pe limbul frunzei. Formeaza pustule mici, ovale, eliptice sau circulare deculoare bruna. În cazul unui atac puternic suprafata foliara în întregimea ei este acoperita de pustule, care însa nu sunt unite între ele. Boala este mult mai intensa în zonele calduroase si umede iar epidemia începe în stadiul ESZ1 si conduce la pagube importante de productie. Pe lânga reducerea productiei este afectata si calitatea boabelor, continutul de proteina fiind semnificativ redus, si la fel numarul de boabe si MMB-ul.
În anii foarte calzi si umezi, rugina bruna produce infectii timpurii care se declanseaza în aprilie si care uneori au caracter exploziv, provocând uscarea frunzelor, reducerea fotosintezei, cu toate efectele negative puternic amplificate. Deoarece culoarea ruginii brune poate fi confundata ca intensitate cu cea a ruginii galbene, diferentierea dintre ele se poate face prin aranjarea sub forma de straifuri a pustulelor.
Descriere
Boala se manifesta cu precadere la grâu si secara. Rugina bruna este cea mai importanta dintre rugini, fiind raspândita in zonele cu clima calda si la soiurile cu perioada mai lunga de vegetatie. Atacul se manifesta pe partea superioara a frunzelor si uneori pe teaca acestora sub forma unor pustule de culoare bruna, rotunde sau ovale, distribuite neuniform la suprafata acestora. Atacul acesteia afecteaza atât productia, prin reducerea numarului de boabe din spic si a MMB, cât si calitatea prin scaderea continutului de proteine din boabe. Infectarea plantelor in toamna poate determina o reducere a rezistentei plantelor la intrarea in iarna si faciliteaza aparitia infectiilor secundare cu alti patogeni. Intervalul de timp de la infectie pâna la raspândirea bolii la temperaturi de 10-20 grade Celsius este de 7-10 zile.
Controlul preventiv al bolii
- Samânta se încorporeaza în sol dupa rasarire pentru întreruperea „podului verde” de transmitere de la o generatie la alta.
- Cultivarea soiurilor noastre tolerante, mai timpurii.
- Întârzierea semanatului în epoca optima (catre sfârsitul intervalului).
- Îngrasarea echilibrata si mai ales aplicarea întârziata a dozelor mai mari de azot.
Controlul curativ al bolii prin fungicide
- Evolutia bolii fiind rapida, interventia cu fungicidele omologate trebuie începuta atunci când exista în cultura o frecventa a atacului de 30%. Alegeti un  fungicid cu o durata mare de actiune si eficace biologic. Experienta a demonstrat ca daca pustulele nu sunt combatute pâna la înflorire, epidemia nu mai poate fi blocata, iar aspectul depresiv cantitativ si calitativ al recoltei nu poate fi evitat.
Descrierea imaginilor
Figura 1: Rugina bruna (Puccinia recondita) - atac puternic pe frunze.
Figura 2: Puccinia recondita. Sporii ciupercii plecati din uredospori.
Figura 3: Rugina bruna, uredospori + spori.
Figura 4: Rugina bruna (Puccinia recondita) - atac generalizat prin unirea pustulelor pe frunze.
Rugina bruna - Puccinia recondita-0 Rugina bruna - Puccinia recondita-1 Rugina bruna - Puccinia recondita-2 Rugina bruna - Puccinia recondita-3