Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Puccinia striiformis inapoi
Denumire populara: Rugina galbena

Denumire stiintifica: Puccinia striiformis
În România boala se întâlneste în toate zonele cultivatoare de grâu. Destul de frecvent avem de-a face cu atacuri foarte puternice, mai ales în sudul tarii (Câmpia Dunarii, Dobrogea, centrul Moldovei). Rugina galbena este prezenta pe toate organele plantei, mai putin radacinile. Din punct de vedere climatic boala este favorizata de vremea mai rece si umeda. Atacul începe din primavara, pe frunze, tulpini, continua la spic pe glume si arist si ataca chiar si boabele pe care formeaza pustule mici, galbene, portocalii, prafoase si eliptice. Pozitionarea pustulelor are loc în dispozitie lineara, în siruri longitudinale, una lânga alta, sub forma de striatiuni. La atacuri puternice striatiunile sunt extrem de numeroase, ocupând cea mai mare parte a limbului. Particular la aceasta rugina este formarea de pustule cu uredospori galbene si prafoase la  baza glumelor sau între gheme si bob. Rugina galbena produce cele mai mari pagube la grâu. Atacul masiv conduce la reducerea MMB si la diminuarea nivelului recoltei cu 40-50%. Supravietuirea peste iarna a bolii are loc sub forma de uredospori sau sub forma de miceliu pe samulastra sau cereale de iarna. Acestea constituie sursele de infectie pentru cerealele de primavara. Nu se cunoaste o alta gazda pentru rugina galbena.
Descriere
Boala se manifesta la grâu, orz, secara si triticale. Pe frunzele plantelor tinere apar mai intâi pustule individuale de culoare galbena, in special in apropierea vârfului frunzelor. Ulterior ele se extind pe intreaga frunza, devin galben-portocalii, dispuse regulat intre nervuri. Ca urmare a atacului frunzele afectate se ingalbenesc si se usuca. Tulpina poate fi afectata uneori, dar la atacuri puternice boala se poate manifesta si la nivelul spicului. Boala ierneaza in resturile vegetale infectate. In stadiile timpurii de dezvoltare ale plantelor atacul se manifesta atât asupra partilor aeriene cât si la nivelul radacinilor. Ca urmare, se reduce capacitatea de asimilatie, care, corelata cu intensificarea proceselor de respiratie, conduce la scaderi semnificative de productie. Atacul la frunza stindard si la spic determina reducerea productiei prin afectarea MMB si deprecierea calitativa a semintelor prin scaderea capacitatii de germinatie. Intervalul de timp de la infectie pâna la aparitia simptomelor, la temperaturi de 15-20°C, este cuprins intre 11-15 zile.
Masuri pevenire de combatere: masuri agrotehnice
- Samulastra neaparat distrusa înca înainte de rasarirea culturilor de toamna.
- Întârzierea semanatului spre sfârsitul epocii optime în zonele cu potential de infectie.
- Utilizarea soiurilor rezistente fie si partial la rugina galbena.
- Nu semanati samânta necertificata, riscati sa munciti degeaba.
Masuri curative de combatere
- O data cu descoperirea în cultura a atacului, începând cu faza de vegetatie ES31, pentru evitarea pagubelor se efectueaza tratamente cu cele mai bune fungicide omologate. Consultati în acest sens programul Pesticide.
Descrierea imaginilor
Figura 1: Rugina galbena (Puccinia striiformis) în diferite faze de evolutie.
Figura 2: Puccinia striiformis, uredospori pe frunza
Figura 3: Rugina galbena (Puccinia striiformis)
Rugina galbena - Puccinia striiformis-0 Rugina galbena - Puccinia striiformis-1 Rugina galbena - Puccinia striiformis-2