Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Pyrenophora graminae / Drechslera graminea inapoi
Denumire populara: Sfasierea frunzelor de orz

Denumire stiintifica: Pyrenophora graminae / Drechslera graminea
Boala poate ataca speciile de orz de toamna si primavara în toate zonele de cultura. Se manifesta cu pregnanta în primaverile umede. Infectia se localizeaza în samânta, se transmite pe plantulele de orz, începând din peripoada de înfratire si pâna aproape de coacere. Simptomele se manifesta prin pete longitudinale, de-a lungul nervurilor, la început izolate si care apoi se întind pe toata lungimea limbului. Initial petele sunt de culoare galbui deschis dupa care evolueaza spre brun si necrozare cu sfâsierea frunzei. Paiul de sub spic se brunifica la rândul sau, iar nodurile sunt de culoare închisa. Talia plantelor se reduce si la fel si procentajul de înspicare. Daca înspicarea are loc, spicele devin dominant sterile. Daca intensitatea atacului este mare plantele se usuca înainte de înspicare.
Este considerata o boala generata de samânta si care devine activa o data cu germinarea semintelor de orz infectate. Miceliul ciupercii se dezvolta în tesuturile plantei, creste o data cu aceasta si ajungând în frunze provoaca simptomele descrise mai sus. În perioada de vegetatie ciuperca se raspândeste prin conidii iar de la un an la altul se transmite prin samânta infectata. Infectiile în majoritatea lor au loc la 10 – 15 grade Celsius si se reduc catre 20 grade Celsius. Semanatul târziu în toamna si prea devreme în primavara favorizeaza atacul. Prelungirea duratei de rasarire intensifica de asemenea atacul.
Controlul preventiv al bolii
- Atentie, nu folositi samânta necertificata si netratata. Este necesar ca samânta sa provina din lanuri verificate, sanatoase, certificate. Folositi soiuri cât mai rezistente la boala.
- Semanati la o adâncime redusa (4-5 cm) si uniforma.
- Îngroparea cu atentie si completa a resturilor vegetale si instituirea rotatiei culturilor.
Controlul curativ al bolii
- Se folosesc produse cu care se baituiesc semintele. Sortimentul este acelasi si în cazul grâului.
Descrierea imaginilor
Figura 1: Conidii de Pyrenophora graminea vazute la miroscop.
Figura 2: Sfâsierea frunzei de orz prin evolutia, respectiv maturizarea bolii Pyrenophora graminea la orz.
Figura 3: Simptome ale bolii Pyrenophora graminea (sfâsierea frunzelor de orz). Pete longitudinale întinse pe toata lungimea limbului.
Sfasierea frunzelor de orz - Pyrenophora graminae Drechslera-0 Sfasierea frunzelor de orz - Pyrenophora graminae Drechslera-1 Sfasierea frunzelor de orz - Pyrenophora graminae Drechslera-2