Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Pyrenophora teres / Drechslera teres inapoi
Denumire populara: Patarea reticulara a frunzelor de orz

Denumire stiintifica: Pyrenophora teres / Drechslera teres
Atacul este asemanator cu cel al grâului si se manifesta initial prin pete galbene, înguste la vârf. Acestea ulterior se brunifica si apar ca niste striatiuni înguste si longitudinale si transversale ci dau petelor un aspect reticular. Frunzele nu se sfâsie ca în cazul lui Pyrenophora gramina. Cu toate acestea, capacitatea fotosintezei este redusa uneori cu pâna la 40%, si la fel si nivelul productiei. Boala apare si pe spic si seminte sub forma de pete brune, în care caz induce micotoxine foarte periculoase în hrana animalelor. Boala mai poate fi întâlnita la ovaz, grâu, porumb si mei si tinde sa se extinda în rândul patogenilor cerealelor. Transmiterea bolii de la un an la altul are loc prin samânta infectata sau prin încarcatura micotica care ramâne pe miriste dupa recoltare.
Descriere
Boala poate afecta culturile de orz de toamna si de primavara, mai rar culturile de ovaz si grâu. Simptomele se pot manifesta in toamna si mai ales in primavara. Pe frunze, ca urmare a atacului, apar pete de culoare maro pâna la maro inchis, de forma ovala, care in transparenta prezinta structura reticulara. Ca urmare a evolutiei patogenilor, in locul atacului tesuturile se necrozeaza, prezentându-se sub forma unor dungi de forma rectangulara, punctiforma sau ovala. Spre deosebire de Rhynchosporium, interiorul petelor nu este mai deschis. Tesutul afectat este de culoare maronie, fiind separat de tesuturile sanatoase printr-o zona de culoare galbuie. Prin unirea petelor boala capata forma unor benzi de culoare galbuie sau maronie. La un atac puternic, frunzele atacate sau parti din acestea se usuca.
Masuri de control preventiv
- Îngroparea atenta si în totalitate a resturilor organice dupa recoltare
- Evitarea monoculturii.
Masuri de control curativ
- Baituirea semintelor cu produsele specifice omologate în acest sens.
- Tratamente în vegetatie la începutul sporulatiei, adica în faza ES – 32 cu produse specifice omologate în acest sens.
Descrierea imaginilor
Figura 1: Drechslera teres la orz
Figura 2: Atac în câmp de Drechslera teres
Patarea reticulara frunze orz Pyrenophora teres Drechslera-0 Patarea reticulara frunze orz Pyrenophora teres Drechslera-1