Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Rhynchosporium secalis inapoi
Denumire populara: Arsura frunzelor de orz - rhynchosporioza

Denumire stiintifica: Rhynchosporium secalis
Boala apare in aproape toate zonele de cultura si se numara printre cele mai importante boli ale culturilor de orz de toamna. Atacurile foarte puternice apar in special in regiunile reci si umede, primavara devreme sau in toamnele mai lungi si umede. Boala afecteaza in special frunzele si tecile, dar si glumele si aristele. Pe frunze, boala se manifesta sub forma unor pete ovale inconjurate de un halou de culoare brun-deschis, deseori cu marginile neregulate. Pe masura ce boala avanseaza, petele devin albicioase-cenusii. La secara si triticale, petele nu sunt inconjurate de halou de culoare inchisa. Daca boala este prezenta pe teaca frunzelor poate determina uscarea acestora. La coacerea in lapte pot fi afectate si spicele, dar simptomele nu sunt foarte vizibile. Ca urmare a atacului la nivelul frunzelor se reduce suprafata de asimilatie ceea ce influenteaza negativ numarul de boabe pe spic si MMB. Agentul patogen se raspândeste prin ploaie si supravietuieste pe resturile vegetale. Transmiterea patogenului se realizeaza prin seminte. Intervalul de timp de la infectie pâna la aparitia simptomelor este cuprins intre 9-11 zile, la temperaturi de 12 - 22°C.
Arsura frunzelor de orz sau rhynchosporioza, denumită şi boala nordului, este o boală specifică zonelor cu climat umed şi relativ răcoros.
Arsura frunzelor orz rhynchosporioza Rhynchosporium secalis-0 Arsura frunzelor orz rhynchosporioza Rhynchosporium secalis-1 Arsura frunzelor orz rhynchosporioza Rhynchosporium secalis-2 Arsura frunzelor orz rhynchosporioza Rhynchosporium secalis-3