Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Sclerotium cepivorum inapoi
Denumire populara: Putregaiul alb al cepei si usturoiului

Denumire stiintifica: Sclerotium cepivorum
Aceasta boala afecteaza majoritatea speciilor din genul allium iar in anii ploiosi si calzi, poate produce pagube care ating chiar 70% din recolta. Putregaiul alb afecteaza frunzele si bulbii plantelor iar primele simptome ale bolii se observa numai dupa ce infectia este bine stabilita in planta. In primaverile umede, in lunile martie-aprilie,  la plantele infectate frunzele se ingalbenesc, se ofilesc, se culca la pamant si in cele din urma se usuca. In stadiile avansate ale bolii, bulbii sunt si ei atacati, devin moi si putrezesc. La radacini si la baza bulbilor se dezvolta un miceliu alb, pufos in care se formeaza scleroti negri, sferici masurand mai putin de 1 mm in diametru. Dupa infectare, putrezirea bulbilor continua si in spatiile de depozitare.
De la un an la altul, micoza se transmite prin sol cu ajutorul unor scleroti negri, care rezista timp de 5-6 ani, chiar si fara existenta unor plante gazda. In perioada de vegetatie boala se poate transmite in cultura prin intermediul apei de irigatie sau prin uneltele de gardinarit in momentul efectuarii lucrarilor de intretinere. Plantele aflate in soluri reci si umede sunt mai sensibile la atac, intrucat sclerotii germineaza in conditii de umezeala. Temperatura este de asemenea un factor cheie in dezvoltarea bolii, sclerotii prezentand activitate intre 4-35°C, cu un optim termic intre 14-20°C. La temperaturi de peste 35°C, ciuperca este distrusa.
Masuri de prevenire si combatere
- nu cultivati ceapa pe acelasi teren mai devreme de 5-6 ani,
- eliminarea imediata din cutura a plantelor infectate,
- curatati bine uneltele de gradianrit dupa folosire,
- folositi numai bulbi sanatosi pentru plantare,
- tratarea bulbilor inainte de insamantare cu Ronilan 50 DF sau Rovral 500 WP,
- dezinfectarea solului (pentru detalii consultati programul Pesticide),
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare.
Putregaiul alb al cepei si usturoiului Sclerotium cepivorum-0 Putregaiul alb al cepei si usturoiului Sclerotium cepivorum-1 Putregaiul alb al cepei si usturoiului Sclerotium cepivorum-2 Putregaiul alb al cepei si usturoiului Sclerotium cepivorum-3 Putregaiul alb al cepei si usturoiului Sclerotium cepivorum-4 Putregaiul alb al cepei si usturoiului Sclerotium cepivorum-5 Putregaiul alb al cepei si usturoiului Sclerotium cepivorum-6