Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Tilletia caries / Tilletia foetida inapoi
Denumire populara: Malura comuna

Denumire stiintifica: Tilletia caries / Tilletia foetida
Este o boala raspândita si pagubitoare. În 2008 a facut pagube foarte mari, mai ales în Câmpia Burnasului din judetul Teleorman, si aceasta datorita unor tratamente defectuoase efectuate la samânta. Boala este periculoasa atât prin reducerea nivelului recoltei, dar mai ales prin distrugerea calitatii – a inducerii mirosului de peste stricat generat de trimetil-amina, o substanta toxica. Înca din faza de germinatie a sporilor frunzele indica prezenta unor mici pete clorotice. Plantele atacate ramân mai scurte si au o înfratire slaba. Boala se manifesta puternic la spice si devine evidenta dupa înspicare. O data cu înflorirea si dupa aceea spicele infectate se deosebesc de departe de spicele sanatoase prin culoarea verde albastruie si de obicei sunt mai mari, iar alteori mai subtiri decât cele sanatoase. Glumele sunt deschise iar boabele se observa cu usurinta. De regula sunt atacate toate boabele din spic. Boabele malurate se deosebesc usor de cele sanatoase dupa forma, culoarea, greutatea si structura lor. Ele sunt mai scurte si mai groase, cu santul ventral mai putin pronuntat, de culoare bruna mata. Boabele malurate se sparg usor, lasând sa se împrastie sporii. Sporii se prezinta sub forma unei mase pulverulente fina, de culoare neagra-bruna, cu miros de trimetil-amina (peste alterat). La recoltare boabele malurate sunt distruse si pun în libertate sporii care contamineaza semintele sanatoase.
Boala poate fi diagnosticata cu siguranta abia dupa inspicare; inainte de aceasta, la plantele bolnave se observa o infratire ceva mai puternica decât la plantele sanatoase. Paiul creste mai putin in lungime; spicul poate fi mai scurt sau mai lung decât la plantele sanatoase, in functie de soi, sau poate prezenta o deschidere mai mare a axei spiculetelor pe rahis. Spicele necoapte au o culoare verde-albastruie si nu infloresc. Ulterior, spiculetele au un aspect rasfirat, iar in locul boabelor se formeaza o masa neagra unsuroasa de spori care mai târziu se intareste, cu miros tipic de peste alterat.
Transmiterea bolii se realizeaza prin sporii de pe boabe si mai putin prin cei aflati în pamânt. Germinatia sporilor are loc. Se realizeaza aproape simultan cu cea a grâului si patrund în plantule prin vârful de crestere. Miceliul ciupercii creste o data cu planta infectata iar la înspicare patrunde în ovar unde fructifica umplând bobul cu pulberea neagra mai sus prezentata.
Ciclul biologic se întinde pe durata unui an. Sporii cazuti pe sol pot ramâne viabili doar doua saptamâni, dupa care dispar. Aceasta sursa de infectie nu este deci importanta. Teliosporii de pe samânta semanata germineaza însa cam în acelasi moment cu boabele de grâu dar plantulele sunt sensibile la atacul patogenului numai pâna la formarea coleoptilului. O data cu aparitia primei frunze planta devine practic imuna. Durata de infectie (2) care se realizeaza prin coleoptil este redusa si de aceea apar variatii mari ale atacului de la un an la altul. Un coleoptil mai scurt generat de o adâncime mai mica de semanat (recomandata de noi) reduce posibilitatea de infectie. Miceliul de infectie patrunde direct prin cuticula sau prin rani ale acesteia. De aici miceliul îsi continua dezvoltarea pâna la spic, ocupând ovarul si fructificând în maniera descrisa (3, 4, 5). Plantele bolnave (7) elibereaza din fiecare bob, o data cu recoltarea, între 1,5 si 6 milioane teliospori (7). Conditiile optime pentru germinatia telesporilor se realizeaza la temperaturi de 14 – 16 grade Celsius, la umiditate medie si conditii de aerisire.
Semanatul adânc si solurile mai usoare, aerisite, favorizeaza de asemenea atacul.
Controlul preventiv al bolii
Utilizarea exclusiva a semintei certificate si tratate. Este interzisa utilizarea
semintei necertificate si netratate.
- Respectarea perioadei optime de semanat.
- Alegerea celor mai potrivite fungicide pentru tratarea semintelor.
Controlul curativ al bolii
Cu fungicide, pentru tratare samânta
Descrierea imaginii
Figura: Spic atacat de Tilletia caries.
Malura comuna - Tilletia caries - Tilletia foetida-0