Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Uromyces appendiculatus inapoi
Denumire populara: Rugina fasolei

Denumire stiintifica: Uromyces appendiculatus
Rugina fasolei este o boala frecvent intalnita la fasolea de consum (Phaseolus vulgaris), fiind raspandita in special pe fasolea cultivata in zonele umede. Boala afecteaza toate organele aeriene ale plantei, dar predomină pe frunze.
Atacul se observa primavara devreme cand pe frunze apar pete galbene, vizibile pe ambele feţe ale frunzei. In dreptul petelor, pe fata superioara si inferioara a frunzelor, apar grupuri de fructificatii cu spori albi.
In lunile iunie-iulie pe frunze apar pete prafoase, de culoare brun-roscate. Mai tarziu, in luna august  pe frunze apar puncte negre,  prafoase care duc la uscarea rapida a frunzelor. Frunzele puternic atacate se rasucesc, se usuca si cad prematur, iar recolta de pastai sau boabe scade foarte mult.Infecţiile sunt favorizate de temperaturi moderate de 16 -18 °C şi de umiditate ridicată, de peste 95%.
În tara noastra a fost semnalata pentru prima data de I.C. Constantinescu în 1920 si se întâlneste în fiecare an, uneori producând pierderi importante de productie.
În afara de fasole ciuperca ataca si alte specii de Phaseolus precum si alte genuri si specii de leguminoase.
Simptome
Boala afecteaza toate organele aeriene ale plantei,dar predomina pe frunze.
Pe frunze apar primavara primele simptome ale bolii, sub forma unor pete galbene, circulare, izolate sau confluente, vizibile pe ambele fete ale limbului.
Pe fata superioara a petelor apar puncte mici, albicioase ce reprezinta picnidiile ciupercii. Pe fata inferioara apar ecidiile, de culoare galbui-albicioasa, grupate câte 3 sau 5 în cerc. Aceasta faza se întâlneste mai rar în conditiile din tara noastra si în multe culturi de fasole poate trece neobservata. Mult mai frecvente sunt fructificatiile reprezentate prin uredospori si teleutospori.
Astfel, în luna iunie, pe ambele fete ale foliolelor frunzei apar pustule mici, pulverulente, prafoase, de culoare brun-rosietica ce contin uredosporii ciupercii. Mai târziu, în luna august  sau chiar mai târziu, în locul pustulelor cu uredospori, îndeosebi pe fata inferioara a frunzelor, apar pustule mici, brun-negricioase, prafoase ce contin teleutosporii ciupercii. Teleutosporii se pot forma si pe petioluri sau pe pastai.
Frunzele puternic atacate se rasucesc, se usuca si cad prematur, iar recolta de pastai sau boabe scade foarte mult.
Agentul patogen
Rugina fasolei este produsa de Uromyces appendiculatus (Pers.) Link. din familia Pucciniaceae, ordinul Uredinales, clasa Basidiomycetes.
Este o specie macrociclica, autoica, cu miceliul intercelular.
Ecidiosporii ciupercii sunt unicelulari, globulosi, poliedrici sau ovoizi, cu membrana incolora si au rol de propagare a ciupercii primavara. Picnosporii nu au rol în infectie. Uredosporii sunt sferici sau ovali,cu membrana puternic echinulata si sunt de culoare brun deschis. Ei servesc drept organe de propagare în timpul verii dar si ca organe de iernare, putându-si pastra viabilitatea 6-7 luni.
Teleutosporii sunt unicelulari, sferici sau elipsoidali, au membrana groasa, bruna, neteda si prezinta în vârf o papila incolora (por germinativ) iar la baza un pedicel scurt, incolor si fragil. Ei transmit boala de la un an la altul, supravietuind peste iarna în sol sau în resturile de frunze uscate. Primavara teleutosporii germineaza si produc promicelii cu basidiospori care infecteaza frunzele tinere de fasole, pe care vor aparea picnidii si ecidii, iar mai târziu, pustule cu uredospori.
Ecidiosporii servesc drept organe de propagare în cursul primaverii.
Uneori uredosporii îsi pot pastra viabilitatea peste iarna si produc primele infectii din anul urmator,  iar în acest caz nu mai apare stadiul ecidian.
Infectiile sunt favorizate de temperaturi moderate de 16 -18 °C si de umiditate ridicata, de peste 95%.
La Uromyces appendiculatus au fost identificate mai multe rase fiziologice care fac dificila activitatea de selectie si ameliorare a unor soiuri de fasole rezistente la rugina.
Combatere
Se recomanda urmatoarele masuri de prevenire si combatere a ruginii: dupa recoltare se strâng si se distrug toate resturile de plante, apoi se realizeaza aratura adânca, se va aplica asolamentul în asa fel încât fasolea sa revina pe acelasi teren dupa 2-3 ani. În timpul perioadei de vegetatie, dupa aparitia bolii, se vor face tratamente cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Se recomanda crearea si cultivarea de soiuri rezistente; la noi în tara fasolea de arac este mai atacata decât fasolea oloaga,si fasolea cu pastai albe este mai atacata decât fasolea grasa, cu pastaile verzi.
Masuri de prevenire si combatere
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- tratamente chimice cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale
Rugina fasolei - Uromyces appendiculatus-0 Rugina fasolei - Uromyces appendiculatus-1 Rugina fasolei - Uromyces appendiculatus-2 Rugina fasolei - Uromyces appendiculatus-3 Rugina fasolei - Uromyces appendiculatus-4 Rugina fasolei - Uromyces appendiculatus-5 Rugina fasolei - Uromyces appendiculatus-6