Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Ustilago nuda inapoi
Denumire populara: Taciunele zburator al orzului

Denumire stiintifica: Ustilago nuda
Este una din cele mai raspândite si mai pagubitoare boli ale acestei culturi care produce pagube ce pot ajunge usor la 15%. Boala se comporta la fel ca la grâu. Plantele infectate înspica înaintea celor sanatoase, transformând spicul, cu exceptia rahisului într-o pulbere de culoare cafenie ce reprezinta clamidosporii ciupercii. În faza incipienta clamidosporii sunt înveliti într-o pielita subtire, cenusie care ulterior se rupe si pune în libertate sporii ei ce sunt purtati de vânt spre alte lanuri. Clamidosporii ajunsi pe spicele sanatoase patrund în flori, germineaza si produc un miceliu ce ramâne în bobul format, latent, pâna la germinarea boabelor. Dezvoltarea boabelor de orz infectate este normala si la recoltare nu se deosebesc de cele sanatoase. La semanat în toamna, o data cu germinarea semintelor, miceliul ciupercii se reactiveaza, se dezvolta în plante o data cu acestea si ajung în spic unde fructifica de maniera mai sus prezentata. Toti fratii care ies dintr-o planta infectata au spice infectate. Rezulta ca boala este transmisa de la un an la altul prin seminte. În conditii favorabile pentru dezvoltarea orzului nu toate miceliile ajung la spic pentru a-l infecta. Cea mai mare parte însa ajung. Masurile de preventie si combatere sunt la fel ca la fainarea grâului.
La fel ca in cazul malurii grâului, simptomele se manifesta târziu, dupa o faza de latenta de câteva luni. Pâna la inspicare, plantele infectate nu se deosebesc de cele sanatoase; inspicarea la plantele bolnave se produce insa ceva mai devreme decât la cele sanatoase. Spicele atacate sunt transformate intr-o masa neagra prafoasa, care la inceput este acoperita de o membrana argintie. Ulterior membrana se rupe si masa de spori este eliberata si imprastiata de vânt, infectând alte plante.
Descrierea imaginilor
Figura 1: Ustilago nuda la orz. Persista la spic pielita protectoare.
Figura 2: Ustilago nuda la orz. Pielita protectoare s-a rupt, sporii au fost luati de vânt si au infectat alte spice sanatoase.
Figura 3: Ustilago nuda – clamidospori
Taciunele zburator al orzului - Ustilago nuda-0 Taciunele zburator al orzului - Ustilago nuda-1 Taciunele zburator al orzului - Ustilago nuda-2