Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Ustilago tritici, Ustilago nuda inapoi
Denumire populara: Taciunele graului si al orzului

Denumire stiintifica: Ustilago tritici, Ustilago nuda
Potentialul de atac al ciupercii este prezent la grâu în toate zonele de cultura dinlume. Este o boala care reactioneaza foarte bine la tratamentul semintelor, motiv pentru  care recunoasterea câmpurilor de înmultire nici nu se poate face daca samânta nu este tratata. Existenta unei plante gazda este obligatorie atât pentru grâu cât si pentru orz. Evolutia infectiei se face prin sporii usor luati de vânt de pe spicele bolnave si transportate în cultura pe spicele sanatoase. Sporii germineaza în florile deschise si formeaza un miceliu care infecteaza embrionul unde formeaza hife durabile cu pereti grosi. Daca infectia este întârziata si bobul si-a format deja epiderma, hifele ciupercii nu mai pot patrunde în tesuturi. Miceliul care a infectat bobul ramâne acolo în asteptare pâna la semanat. El este denumit miceliu de rezistenta si poate rezista mai multi ani în bob fara a-si pierde capacitatea de infectie. Bobul infectat pus în situatia sa germineze relanseaza si cresterea miceliului intracelular si neaparat sub nodul de crestere si cu ajutorul ramificatiilor internodale se redistribuie în toti lastarii plantelor de cultura. Paralel cu dezvoltarea spicelor, ei formeaza hife foarte dense, care dezvolta apoi acea masa de spori prafoasa. La orz boala se deruleaza asemanator.
Controlul preventiv
- Samânta sanatoasa, neaparat certificata
- O însamântare mai întârziata în epoca optima din toamna sau o însamântare mai timpurie pentru grâul si orzul de primavara.
Controlul curativ
- Numai tratament la samânta cu produse omologate de protectia plantelor, specifice.
Descrierea imaginilor
Figura 1: Ustilago tritici. Masa prafoasa de spori care ocupa continutul boabelor de grâu.
Figura 2: Spori de Ustilago tritici (taciunele grâului)
Figura 3: Ustilago tritici. Boabe pline cu miceliu gata sa explodeze în spori.
Taciunele graului si orzului Ustilago tritici Ustilago nuda-0 Taciunele graului si orzului Ustilago tritici Ustilago nuda-1 Taciunele graului si orzului Ustilago tritici Ustilago nuda-2