Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BOLILOR

Xanthomonas canpestris pv. phaseoli inapoi
Denumire populara: Arsura comuna a fasolei

Denumire stiintifica: Xanthomonas canpestris pv. phaseoli
Dintre cele 4 bacterioze cunoscute la fasole (arsura comuna, arsura comuna fuscans, arsura aureolata si vestejirea bacteriana), produse de specii diferite de bacterii, cea mai raspandita este arsura comuna, care produce importante pagube calitative si cantitative in cultura.
Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare ale plantei, incepand chiar din momentul rasaririi si pana in momentul recoltarii semintelor (boabelor). La plantele abia rasarite din seminte infectate, se pot observa pete mici  circulare sau neregulate, de culoare brun-galbui cu aspect umed. Pe frunze apar pete colturoase, de culoare verde-galbui, iar in conditii de umiditate atmosferica ridicata pe suprafata acestora apare o secretie cleioasa.
Pe tulpini, arsura comuna a fasolei se manifesta prin aparitia unor dungi de culoare brun-roscata, urmata de uscarea si respectiv ruperea tulpinii. De la tulpina infectia se poate raspandi la pastai si ulterior la boabele din acestea. Ca urmare a infectarii, boabele raman mici, zbarcite si prezinta pete galbene care ulterior se brunifica.
Transmiterea bolii, pe durata vegetatiei este realizata prin intermediul picăturilor de ploaie, al vântului si al insectelor. De la un an la altul, bacteria rezistă în seminţe şi în resturile vegetale infectate.
Dintre cele 4 bacterioze cunoscute la fasole (arsura comuna, arsura comuna fuscans, arsura aureolata si vestejirea bacteriana), produse de specii diferite de bacterii, cea mai raspândita si pagubitoare este arsura comuna. Aceasta bacterioza este raspândita în toate continentele, în toate tarile unde se cultiva fasolea, producând pagube ce pot atinge 20-30% din productie.
La noi în tara a fost semnalata de Traian Savulescu în 1929.
Simptome
Boala se manifesta de timpuriu, simptomele aparând pe cotiledoane, frunze, tulpini, pastai si boabe.
Primele simptome apar la plantutele rasarite din semintele infectate, pe ale caror   cotiledoane se observa pete mici, galben-brune. In luna iunie înainte de înflorit, se formeaza pe ambele fete ale frunzelor pete colturoase de culoare verde galbuie în dreptul carora pe vreme umeda, se observa un exudat apos, în care se gasesc bacterii.
In scurt timp aceste pete cresc, luând forme si marimi variate, cele mai multe având 1-2 cm în diametru. In acest stadiu ele au culoare bruna sunt marginite de un halou galben de 2-5 mm latime, pot ramâne izolate sau conflueaza, în acest caz ocupând suprafete mari din suprafata limbului. In numeroase cazuri, tesuturile din dreptul petelor se sfâsâie, se rup, iar frunzele apar zdrentuite, dupa care se usuca si cad.
Pe tulpini apar dungi brun-roscate, în dreptul carora plantele se pot frânge cu usurinta, în acest caz ramura atacata se usuca de la nivelul rupturii si pâna în varful ei.
Pe pastai, boala se manifesta prin pete circulare sau ovale, la început verzi maslinii, mici si superficiale. Petele cresc treptat, conflueaza, se adâncesc în tesuturi si capata o culoare bruna cu marginea conturata de o dunga îngusta rosie caramizie. În dreptul petelor apare din abundenta un exudat galben vâscos în care se gasesc bacteriile.
De pe pastai boala trece pe boabe, care ramân mai mici, sunt usor deformate sau zbârcite si pe tegument au pete galbui sau brune cu contur difuz. Uneori culoarea galbena se observa numai în jurul hilului.
Agentul patogen
Boala este produsa de Xanthomonas campestris p.v. phaseoli (E.F.Smith) Dows din familia Pseudomonadaceae, ordinul Pseudomonadales, clasa Schizomycetes.
Celula bacteriana are forma de bastonas scurt, si este de obicei prevazuta cu un cil polar, rareori cu mai multi. Este aeroba, asporogena, Gram - negativ, capsulata, neacidorezistenta. Pe agar formeaza colonii mici circulare, cu marginea neteda, de culoare galbena si cu aspect vâscos.
Bacteria este inactivata la temperatura de 50°C dupa 10 minute, iar temperatura optima de dezvoltare a sa este cuprinsa între 15-30°C.
De la o planta la alta boala se propaga cu ajutorul picaturilor de ploaie, al vântului, al insectelor si chiar prin uneltele oamenilor care efectueaza lucrari în cultura infectata. În perioada de vegetatie, un singur focar poate infecta minim 200 m2  de cultura.
De la un an la altul, bacteria rezista în seminte si în resturile de plante bolnave.În sol bacteria este distrusa dupa o luna de zile.
Combatere
În vederea prevenirii si combaterii bolii se recomanda urmatoarele masuri :
- culturile semincere se vor izola în spatiu de fasolea pentru consum, sau de alte surse de infectie la distanta de 1 km;
- în regiunile unde s-au semnalat atacuri repetate se va aplica un asolamnet rational, evitându-se cultura fasolei pe acelasi teren timp de 3-4 ani;
- înainte de semanat trebuie sortata samânta, pentru a se înlatura boabele infectate.Apoi se trateaza semintele cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- în perioada de vegetatie se vor aplica tratamente chimice produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide), în functie de talia plantelor, în general sunt suficiente 3 stropiri din care prima se aplica dupa rasarirea plantelor, a doua la aparitia petelor si al treilea la legarea pastailor;
- dupa strângerea recoltei se vor stânge si distruge toate resturile de plante sau prin aratura adânca se vor îngropa toate resturile vegetale;
- se recomanda cultivarea de soiuri rezistente;
- cea mai importanta masura de combatere este folosirea de samânta sanatoasa, provenita din culturi neatacate.
Masuri de prevenire si combatere
- nu reveniti cu plantatia de fasole pe acelasi loc mai devreme de 3 ani
- folositi samanta sanatoasa, din culturi neinfestate
- tratarea chimica a semintelor inainte de insamantare, cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- tratamente chimice cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide)
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale
- cultivarea de soiuri rezistente
Arsura comuna a fasolei Xanthomonas canpestris pv. phaseoli-0 Arsura comuna a fasolei Xanthomonas canpestris pv. phaseoli-1 Arsura comuna a fasolei Xanthomonas canpestris pv. phaseoli-2