Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BURUIENILOR

Agropyron repens inapoi
Denumire populara: Pir tarator

Denumire stiintifica: Agropyron repens
Buruiana graminee perena, cu rizomi albi, subterani, taratori. Creste pe aproape toate tipurile de sol dar in special pe soluri mai fertile, compacte, bogate in substante nutritive.
Denumire ştiinţifică
Agropyron (Agropyrum) repens (L.) P.B., sin. / Elymus repens (L.) Gould., sin. / Elytrigia repens (L.) Newski, Triticum repens, Elytrigia repens, Elymus repens
Denumire populara
Pir medicinal, pir tarator
Increngatura
Magnoliophyta
Clasa
Liliopsida
Ordinul
Poales
Familia
Poaceae
Genul
Elytrigia
Specia
Agropyron repens
Descriere
Fam. Gramineae (Poaceae). Monocotiledonată perenă cu rizomi. Are frunze liniare, sesile, teaca păroasă la bază. Înfloreşte în iunie-august. Tulpina este un pai subţire, inflorescenţa un spic. Florile sunt grupate câte 5 în spiculeţe, iar acestea în spice. O plantă produce 500 de fructe (cariopse) învelite în palee şi glume. Are în pământ o masă de rizomi de la nodurile cărora pornesc rădăcini fibroase, ce pot pătrunde până la 80-100cm adâncime. Rizomii sunt formaţi din noduri şi internoduri. La noduri se află sub un rudiment de frunză, mugurii din care pot da lăstari, rădăcini şi noi plante. Ruderală şi segetală. Foarte greu de combătut. Eubazică-mezobazică. Eutrofă-mezotrofă. Mezoxerofilă-mezohigrofilă.
Graminee perena, inalta de 0,2 - 1 m, cu spicul din spiculete comprimate lateral, dispuse in niste scobituri, pe axul spicului, rizomul stolonifer lung de cativa metri, ramificat, cu noduri de circa 5 cm, invelite in frunzulite membranoase mici.
Specie perenă, cu stoloni lungi şi ramificaţi. Inflorescenţa este un spic compus, având spiculeţele aşezate cu partea lată pe rachis. Spiculeţele au la bază 2 glume ascuţite. Paleele inferioare sunt acute sau scurt-aristate. Pirul este o buruiană deosebit de păgubitoare culturilor de câmp, răspândită atât în culturi cât şi pe pajiştile naturale, îndeosebi în luncile inundabile ale râurilor.
Cunoscut si sub numele de Pir sau Pir-medicinal, Agropyron repens este o planta erbacee, larg raspandita in Emisfera nordica, de la care se utilizeaza in fitoterapie rizomii si radacinile. Este o planta ale carei extracte stimuleaza rinichii sa elimine cantitati masive de apa impreuna cu alte substante metabolizante. Radacinile de Pir contin triticina, inulina, mucilagii, o cantitate mica de ulei voltail, saruri de potasiu si fier, carotenoizi, vitamine din grupul B. Pirul are proprietati diuretice, depurative, sudorifice, antibacteriene, antifungice, antihipertensive, remineralizante. Are efecte benefice in inflamatiile tubului digestiv, afectiunile cailor urinare, infectiile respiratorii si reumatism.
Clasificare
Autotrofă-monocotiledonată perenă.
Substanţe active combatante
Quizalofop-etil, dimetenamid, haloxifop-etoxietil, cletodim, fluazifop-P-butil, rimsulfuron-metil, quizalofop-P-tefuril, glifosat, glufosinat de amoniu.
Habitat
Creste in multe parti ale lumii si cel mai frecvent in gradini.
Recoltare
Rizomii se recolteaza de sub pamant primavara sau la inceputul toamnei. Se spala cu grija si se usuca.
Partile utilizate
Rizomii.
Actiune
Diuretic, usor sedativ renal, emolient, antimicrobian, dizolva calculii biliari.
Indicatii terapeutice
Afectiuni renale, raceli, adjuvant in TBC pulmonar, reumatism, diskinezie biliara, litiaza biliara, insuficienta pancreatica, cataruri respiratorii. Pirul tarator se foloseste in infectii urinare precum cistita, inflamarea uretrei si prostatita. Datorita proprietatilor sale balsamice amelioreaza iritatiile si inflamatiile. Este important in tratarea adenomului de prostata. Poate fi folosit si in tratarea pietrelor si nisipului la rinichi. Ca diuretic tonic, pirul tarator a fost utilizat, impreuna cu alte plante, pentru tratarea reumatismului.
Combinatii
Pentru infectiile tractului urinar poate fi utilizat impreuna cu mesteacan, dracila si coada soricelului. Impreuna cu hortensia este utilizat pentru problemele de prostata.
Preparare si administrare
Decoct - se pun 2 lingurite de rizomi tocati intr-o cana de apa si se lasa la fiert 10 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 2-4ml de tinctura de trei ori pe zi.
Adancime de germinare
Pana la 5 cm.
Cotiledoane
Mici, usor rulate la margine, la baza deobicei, rosietice.
Frunzele adevarate
Pana la 5 mm latime, adesea putin rulate, canelate; teaca frunzei este neteda, in general nuda; urechiusele sunt gulerate; ligula este foarte scurta, tepoasa, fin dantelata.
Paiul
Drept, neted, rotund, de la 20 cm la peste 100 cm inaltime.
Floarea
Spice mici, firave cu spiculete asezate pe doua randuri cu latul pe rahis. Spiculetele au 1-8 flori. Bracteele sunt sterile iar glumele inferioare ingrosate.
Perioada de inflorire
Vara, sau izolat pana toamna.
Numarul de boabe in spic
Circa 50
Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Poaceae
Genul : Elytrigia
Specia : Agropyron repens


Descriere : Specie perenă, cu stoloni lungi şi ramificaţi. Inflorescenţa este un spic compus, având spiculeţele aşezate cu partea lată pe rachis. Spiculeţele au la bază 2 glume ascuţite. Paleele inferioare sunt acute sau scurt-aristate. Pirul este o buruiană deosebit de păgubitoare culturilor de câmp, răspândită atât în culturi cât şi pe pajiştile naturale, îndeosebi în luncile inundabile ale râurilor. Denumire populara : pir tarator
Sinonime : Triticum repens, Elytrigia repens, Elymus repens
Agropyron repens - Pir tarator-0 Agropyron repens - Pir tarator-1 Agropyron repens - Pir tarator-2 Agropyron repens - Pir tarator-3 Agropyron repens - Pir tarator-4 Agropyron repens - Pir tarator-5 Agropyron repens - Pir tarator-6 Agropyron repens - Pir tarator-7 Agropyron repens - Pir tarator-8
Parteneri: Toner-shop