Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BURUIENILOR

Convolvulus arvensis inapoi
Denumire populara: Volbura / Rochita-randunicii

Denumire stiintifica: Convolvulus arvensis
Volbura, Rochița-rîndunicii (Convolvulus arvensis L.)
Fr.: Liseron des champs; G.: Zaunwinde; M.: Sovenyszulak; R.: Viunok.
Caractere de recunoaştere
Planta: Specie ierboasă perenă, volubilă în jurul unor plante sau altor suporturi (garduri, araci ş.a.), sau în lipsa acestora, întinsă pe sol, lungă de 20-100 cm; partea subterană: rizom lung şi subţire, ramificat, albicios, cu numeroase rădăcini filiforme; tulpina aeriană: cu ţesuturi mecanice slabe, cu 5 muchii; frunze: dispuse altern, sagitate glabre sau pubescente; flori: albe, solitare la axila frunzelor, lung pedunculate, în formă de pîlnie cu diametrul de 2 - 3 cm, în boboc răsucite; fructe: capsule brune, sferice dehiscente, cu 2 loje.
Volbura este o planta perena, cu tulpina volubila, intinsa pe pamant sau incolacita de alte plante, cu frunze glabre asezate altern. In pamant are o radacina lunga si subtire de culoare alba. Frunzele sunt ovale sau sagitate, asezate pe un petiol lung.
Florile au forma unei palnii, de culoare alba cu dungi roz pe partea exterioara. Ele sunt placut mirositoare.
Infloreste incepand din iunie pana in august. Volbura este o planta comuna ce creste prin terenurile lucrate, gradini si pe langa drumuri.
Se smulge intreaga planta impreuna cu radacinile, inainte de inflorire (aprilie-mai).
Volbura se usuca in straturi subtiri in locuri bine aerisite.
Din 4-6 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.
Volbura are proprietati laxative. Impreuna cu volbura se poate recolta si planta numita cupa-vacii (Calystegia sepium). aceasta are portul mult mai mare, florile sunt mari, albe, lipsite de miros. creste pe langa garduri, de care se agata, si la marginea apelor. La infatisare seamana cu volbura. infloreste in lunile iulie-septembrie. Are aceleasi intrebuintari ca si volbura.
Buruiana perena, cu numeroase radacini pivotante adanci, cu multi muguri de crestere pe radacinile noi. Creste pe aproape toate tipurile de sol, dar in special pe soluri calde si mai uscate, usoare si permeabile in adancime.
Volbura este o planta perena, cu tulpina volubila, intinsa pe pamant sau incolacita de alte plante, cu frunze glabre asezate altern. In pamant are o radacina lunga si subtire de culoare alba. Frunzele sunt ovale sau sagitate, asezate pe un petiol lung. Florile au forma unei palnii, de culoare alba cu dungi roz pe partea exterioara. Ele sunt placut mirositoare. Infloreste incepand din iunie pana in august. Volbura este o planta comuna ce creste prin terenurile lucrate, gradini si pe langa drumuri.
Volbura, sau rochița-rândunicii, (Convolvulus arvensis) este o specie de plante, nativă Europei și Asiei. Este o plantă perenă, erbacee, cățărătoare sau târâtoare, care poate crește până la 2 m. Frunzele sunt dispuse în spirală, de formă variată, lungi de 2-5 cm, cu un pețiol de 1-3 cm. Florile au formă de trompetă, cu diametrul de 1-2,5 cm, albe sau roz pal, cu cinci dungi radiale mai închise la culoare. Există două varietăți:
- Convolvulus arvensis var. arvensis - frunze late.
- Convolvulus arvensis var. linearifolius - frunze înguste
Deși produce flori atractive, deseori este considerată a fi o buruiană din cauza creșterii rapide și sufocării plantelor cultivate. A fost introdusă în America de Nord, unde, pe alocuri, este o specie invazivă. Covoarele formate invadează culturile și scad recolta; se estimează că pierderile cauzate de această plantă în SUA depășesc 377 milioane de dolari doar în 1998
Denumirea uzuala
Volbura (lat. Convolvulus arvensis)
Denumire populara
Rochita randunicii.
Scurta descriere
Planta erbacee, perena, volubila, poate atinge inaltimea de 1 m si o putem intalni prin gradini si pe langa drumuri. In pamant are un rizom lung si ramificat, avand culoarea alba. Tulpina aeriana are frunze dispuse altern, cu urechi mici la baza. Florile sunt albe sau slab rozee, sunt solitare, avand corola in forma de palnie. Fructul este o capsula.
Infloreste din mai pana in septembrie. Planta trebuie recoltata prin smulgere cu radcina cu tot, inainte de inflorire sau in timpul acesteia. Produsul nu are miros, dar are gust astringent.
Calitati curative si actiune farmaceutica
Rezine de natura glucozidica.
Purgativ datorita rezinelor si colagoga.
Perioada de inflorire
Aproape tot anul.
Cotiledoane
Lat eliptice, reniforme pana la dreptunghiulare. Au lungimea de 8 – 10 cm, care depaseste latimea. Cotiledoanele sunt puternice, cu margini glabre si cu petiol lung. Nervura principala si cele secundare sunt evidente.
Frunzele adevarate
Triunghiular ovate, alterne, glabre, cu varful rotunjit si baza hastata, marginea intreaga. Dimensiuni: cca 4 cm lungime si 2 cm latime.
Tulpina
Intinsa pe sol sau agatatoare, subtire, ramificata, trunchiata cu 6 canturi si cu o inaltime de pana la 120 cm.
Floarea
Sub forma de palnie, solitare pe lungimea tulpinii, cu peduncul lung, cu dimensiuni de 2-3 cm diametru si au la baza doua bractee lineare, departate de floare. Au o culoare roz deschis sau alba, cu cinci striatii exterioare rosii.
Perioada de inflorire
Primavara devreme – toamna devreme.
Seminte pe planta
cca. 500
Denumire stiintifica
Convolvulus arvensis
Alte denumiri stiintifice
Convolvulus minor Gilib.
Calystegia arvensis L.
Codul Bayer (BAYER code)
CONAR (Convolvulus arvensis)
Denumiri populare internationale (common name)
English
bindweed
chardvel
Spanish
correguela
campanilla
French
petit lizet
liseron des champs
Portuguese
corriola
Germany
Ackerwinde
India
Bhoomi chakra poondu
Hirankhuri
Pohi
Iraq
Illake
Iran
Pichak
Italy
Vilucchio dei campi
Japan
Seiyo hirugao
Myanmar
Kauk-yo-nive
Mexico
Correlunela
Netherlands
Akkerwinde
Sweden
Aakervinda
Thailand
Phak-bung-ruam
Proprietati curative
Volbura, numita si rochita-randunicii - Herba Convolvuli - este folosita pentru proprietatile ei purgative si laxative. Contine rezine formate din doua heterozide: convolvuli-na si jalapina. Convolvulina, in mediu hidro-alcoolic, se scindeaza in glucoza, ramnoza si acid convolvulinic, care este de fapt un amestec de acizi dioxipalmitic, exogonic, izovaleri-anic, tiglinic si metil-etil-acetic. Volbura mai contine: tanoizi, vi­tamina C si substante minerale. Planta are proprietati purgative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila si contractia colecistului.
Intern, datorita rezinelor si produsilor de scindare mentionati, are actiune purgativa asemanatoare cu "Tubera Jalapae", cu specificatia ca rezina din volbura este mai putin iritanta decat cea din "Tubera Jalapae", datorita solubilitatii mai mici.
Extern se utilizeaza in furuncule si abcese.
Intern se utilizeaza sub forma de tinctura; 25 g planta
uscata la 120 ml alcool de 75U; se lasa la macerat 12 zile; se pot lua 2-3 linguri pe zi, amestecate cu aceeasi cantitate de sirop sau miere, pentru a masca gustul amar; prima lingura se ia dimineata, pe stomacul gol.
Se smulge intreaga planta impreuna cu radacinile, inainte de inflorire (aprilie-mai). Volbura se usuca in straturi subtiri in locuri bine aerisite. Din 4-6 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.
Volbura are proprietati laxative. Impreuna cu volbura se poate recolta si planta numita cupa-vacii (Calystegia sepium). aceasta are portul mult mai mare, florile sunt mari, albe, lipsite de miros. creste pe langa garduri, de care se agata, si la marginea apelor. La infatisare seamana cu volbura. infloreste in lunile iulie-septembrie. Are aceleasi intrebuintari ca si volbura.
Volbura - planta medicinala
Volbura este o planta medicinala ce contine si vitamina C, fiind apreciata ca laxativ, colagog, coleretic-colagog.
In medicina populara, volbura era utilizata pe post de tratament impotriva ranilor, negilor, ulcerului gastric, tusei, racelii.
Astazi volbura cunoaste utilizari si in tratarea constipatiei, colecistitei, afectiunilor hepatice, balonarilor, crampelor intestinale, avand rolul de a mari secretia biliara.
Ceaiul de volbura, baut dimineata pe stomacul gol, vindeca bolnavul de constipatie si afectiuni hepatice.
Pulberea de volbura luata pe nemancate, dimineata ajuta tot la tratarea constipatiei.  
Tinctura de volbura are aceleasi rezultate ca si ceaiul de volbura.
De asemenea infuzia de volbura poate fi utilizata si extern, la tratarea abceselor.
Recomandari
Uz intern: Tinctura - ca purgativ si coletic-colagog: 20-30 picaturi/zi; infuzie - se bea o lingurita, dimineata.
Uz extern: ctaplasme - actiune maturativa in abcese si furuncule: infuzie concentrata: 2 lingurite de planta la cana.
Preparare
Infuzie - o lingurita de planta la o cana de apa.
Tinctura - 20 gr de planta puse la macerat 10 zile, in 100 ml de alcool de 70 de grade. Se filtreaza si se pastreaza in recipiente inchise la culoare.
Cataplasma
Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Nu exista.
Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-0 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-1 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-2 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-3 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-4 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-5 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-6 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-7 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-8 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-9 Volbura - Rochita-randunicii - Convolvulus arvensis-10