Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BURUIENILOR

Cynodon dactylon inapoi
Denumire populara: Pirul gros / Iarba cainelui

Denumire stiintifica: Cynodon dactylon
Buruiana graminee perena, care prin stolonii pe care-i dezvolta, formeaza un covor foarte rapace. Se poate dezvolta pe orice tip de sol, dar prefera regiunile secetoase si calde din zonele subtropicale.
Pirul gros (Cynodon dactylon) de multe ori se gaseste in asociaţii de plante cu loliumul (Lolium perenne), păiuşul (Festuca psedovina), pelinul (Artemisia austriaca), ghizdeiul (Lotus corniculatus), păpădia (Taraxacum officinale), laptele câinelui sau aliorul (Euphorbia cyparissias) sau trifoiul alb (Trifolium repens).
Denumiri populare
Pirul gros, iarba cainelui
Perioada de germinare
Primavara – inceputul verii
In zonele calde germineaza intregul an.
Confuzii
Fata de Pirul Medicinal - Agopyron Repens (L.) Beauv.— Fam. Gramineae — principalul caracter de deosebire este spicul cu o singura axa la cel medicinal si spicul digitat la Pirul gros.
Descriere
Buruiana poate fi definita drept o planta care creste acolo unde nu este dorita. Desi multe buruieni au virtuti terapeutice certe si sunt folosite de multe secole in medicina naturista, raspandirea lor in curte sau gradina este o chestiune cat se poate de iritanta pentru cei care nu isi doresc o farmacie verde, ci doar... un gazon si un strat de flori. Unul din cei mai perfizi dusmani ai ierbii este pirul. Exista mai multe specii de pir: pirul tarator (Agropyrum repens), pirul gros (Cynodon dactylon) etc. Pirul mai este numit iarba-cainelui, datorita faptului ca este consumat de catre cainii care simt ca sufera de indigestie, pentru a le usura golirea continutului gastric prin vomismente. Pirul are stoloni, adica ramuri taratoare care, in contact cu pamantul, da noi radacini si da astfel nastere unei plante noi. Odata aparut, pirul este extraordinar de greu de starpit. El se inmulteste fabulos de repede, invadand iarba. Este foarte greu de starpit, deoarece dintr-o bucatica de radacina sau stolon cat de mica ramasa in pamant se formeaza o noua planta. S-au facut numeroase incercari cu tot felul de ierbicide, dar majoritatea lor au dezavantajul ca omoara si iarba adevarata. Incercarea de starpire a pirului pune la incercare rabdarea celui mai ambitios gradinar.
Frunzele adevarate
Limburi glabre, scurte, teaca usor paroasa, iar locul ligulei este luat de o coroana de peri.
Paiul
Subtire, iar cele cu flori au pana la 30 cm inaltime. Cele care se intind pe sol dau radacini adventive si lastari laterali din dreptul nodurilor.
Floarea
Inflorescenta cu spiculete dispuse digital, putandu-se dezvolta in numar de pana la 7. Bracteele sunt sterile, iar glumele inferioare acoperite cu o culoare violet, glumele inferioare nearistate, carena paroasa.
Perioada de inflorire
Vara-toamna
In regiunile calde intregul an.
Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-0 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-1 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-2 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-3 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-4 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-5 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-6 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-7 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-8 Cynodon dactylon - Pirul gros / Iarba cainelui-9
Parteneri: Toner-shop