Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BURUIENILOR

Fumaria officinalis inapoi
Denumire populara: Fumarita

Denumire stiintifica: Fumaria officinalis
Buruiana seminifera anuala sau anual hibernata, albastru-verzuie, acoperita cu un strat ceros cu miros respingator, usor narcotic. Prefera solurile permeabile, bogate in substante nutritive, de obicei solurile lutoase, sarace in calciu.
Planta medicinala ierboasa, inalta (poate atinge chiar si 70 de cm) care creste in mod special in zona de campie.
Frunzele sunt de culoare verde deschis. Florile au culoare roz-violet, purpurii spre varf si albe la baza. Frunctele sunt silicule rotunde, de mici dimensiuni.
Fr.:Fumeterre;G.:Gemeiner Erdrauch;M.:Orvosi fustike;R.:Dimianka aptecinaia
Caractere de recunoaştere
Planta : Specie ierboasă, anuală, înaltă de 10-30 cm, tufoasă ; rădăcina : pivotantă ; tulpina : dreaptă, ramificată de la bază, glaucă, slab brăzdată ; frunze : peţiolate, bipenate. cu segmente înguste de 2-3 mm, liniare ; flori : lungi pînă la 9 mm, în raceme terminale, sînt pintenate ; caliciul din 2 sepale caduce, co­rola 4 petale inegale, roze cu vîrf purpuriu ; fruct: globulos. de cca. 3 mm .
Epoca de germinare
Primavara timpuriu si toamna.
Adancimea de germinare
0.5 – 1 cm.
Cotiledoane
Inguste, lineare, lungi, ascutite la varf, petiolate.
Hipocotilul este rosu deschis.
Frunzele adevarate
Fine, petiolate, penate. Ramificatiile sunt palmate si eventual petiolate.
Tulpina
Are 1-2 tije, puternic ramificate cu pozitie culcata pana la verticala, putin ridata, putin rosiatica, cu inaltime pana la 30 cm.
Floarea
Mica, alungita, rosu violet, varful corolei rosu inchis pana la negru, in ciorchini drepti bogati in flori.
Perioada de inflorire
aprilie – toamna
Seminte pe planta
400 (300 – 1600)
Denumire stiintifica
Fumaria officinalis L. (1753)
Codul Bayer (BAYER code)
FUMOF (Fumaria officinalis)
Denumiri populare internationale (common name)
English
common fumitory
Spanish
conejitos
gitanillas
hierba de la culebra
French
fumeterre officinal
Portuguese
erva-moleirinha
Germany
Gemeiner Erdrauch
Italy
fumaria comune
Netherlands
gewone duivekervel
Sweden
jordrök
Familie
Fumariceae
Denumire populara
Fumarita, corcodan, fierea pamantului, fumatul pamantului, gusa porumbelului, iarba de curca, iarba fumului, saftarea, Fumul-pamantului, Iarba-de-curca.
Descriere
Planta anuala, pitica, ierboasa, inalta de 20-70 cm, glabra, cenusie. Frunzele sunt imparipenate, cu segmente lanceolate, verde pal. Florile sunt rozacee, viorii, purpurii, violete, albe spre baza si rosii la varf, dispuse in raceme terminale. Infloreste in mai-septembrie. Frucetele sunt silicule mici, globuloase.
Plantă anuală de talie scundă (15-30 cm). Frunzele peţiolate sunt dublu penat-sectate. Florile mici, zigomorfe, pintenate, sunt grupate în raceme. Caliciul este alcătuit din 2 foliole mici, caduce. Petalele, în număr de 4, sunt roz-liliachii. Staminele sunt 4. Fructele sunt nucule mici, globuloase. Fumariţa este o buruiană frecventă în semănături, locuri ruderale etc.
Raspandire
Creste prin locuri ruderale sau cultivate.
Produs vegetal
Planta intreaga fara radacina, recoltata in timpul infloririi.
Principii active
Acid fumaric, fumarina, alcaloizi, K, tanin.
Actiune farmaceutica
Sedativ, depurativ, tonic, colagog si coleretic, laxativ, febrifug, aperitiv, calmant, hipnotic.
Indicatii
Astenie, dischinezii biliare, colici biliare, cefalee, actiuni hepatice, constipatie, obezitate, amenoree, ateroscleroza, febra, hipotensiune arteriala, afectiuni renale, oligurie, eczema, acnee, artrita.
Mod de utilizare
Infuzie: Se prepara o infuzie slaba din 3g planta la 1 cana apa clocotita. Se infuzeaza 3 minute. Se beau 2 cani cani pe zi. Ceaiul mai concentrat si folosit in cura prelungita are efect hipotonizant si de pierdere ponderala. Trebuie administrat cu prudenta, deoarece in cure prelungite poate avea efect hemolizant. M.Mulot mentioneaza ca modul de actiune al plantei difera in raport cu timpul de administrare. Administrat zilnic, in primele 8 zile are efect tonic, aperitiv, depurativ. Se fac 2-3 cure de opt zile cu pauza intre cure de 10 zile. Continuand cura, peste 8 zile, pana la 20 de zile, actioneaza ca si calmant si hipnotic, determinand somnolenta si o incetinire a circulatiei sanguine. Decoct: Se prepara din 60g planta care se fierbe 4 minute, in 1/2 l apa, apoi se lasa sa infuzeze 10 minute. Se badijoneaza regiunea cu eczema sau acnee de 2 ori pe zi.
Fumarita, benefica pentru ficat
Fumarita, o planta bogata in flavonoizi, tanin si in rasini, este recunoscuta pentru proprietatile ei de reglare a activitatii ficatului.
De altfel, ea este la fel de eficienta in numeroase boli severe, precum hipertensiune arteriala, ateroscleroza si astenie nervoasa, informeaza Adevarul.
Infuzia amara a plantei este folosita cu succes si in curele de slabire sau de detoxifiere, mai ales primavara.
In acelasi timp, se recomanda fumarita pentru capacitatea ei de a incetini procesele de uzura si de imbatranire prematura a organismului.
Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Planta se infuzeaza 15 minute. Ceaiul se strecoara si se bea portionat pe parcursul unei zile.
Tratamentul cu fumarita nu trebuie sa depaseasca doua saptamani.
In scop fitoterapeutic
Se utilizeaza partea aeriana sau varfurile inflorite Fumarita infloreste din luna mai pana in luna septembrie. Se recolteaza partea aeriana in perioada de inflorire. Planta contine acid fumaric, alcaloizi izochinoleinici, fenantrenici, fumarina, bulbocapnina, rasini, principii amare, vit K, tanin.
Fumarita are actiune carminativa, spasmolitica, laxativa, depurativa, sedativa, tonica, coleretica, hepatica, tonica, febrifuga,
Uz intern: boli hepatobiliare, renale, icter, obezitate, amenoree, constipatie, atreroscreloza, hipertensiune arteriala, febra, acnee, urticarii alimentare - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern: stomatita, afte bucale, eczeme - sub forma de comprese, gargara.
Fumariţa tonifiază organismul şi vă ajută să slăbiţi
Din popor se ştie că fumariţa încetineşte fenomenul de îmbătrânire. Această legendă este pe cale să se transforme în realitate. Specialiştii în fitoterapie au constatat că face bine la ficat şi la rinichi, fluidizează sângele şi ajută la eliminarea excesului de grăsime.
Cunoscută în popor şi sub denumirile de „fumul pământului“ sau „iarbă de curcă“, fumariţa (Fumaria officinalis) este o plantă anuală, ierboasă, înfloreşte din mai până în septembrie, perioadă în care este recomandată recoltarea ei. Planta se distinge uşor datorită florilor mici violete, albe spre bază şi roşii la vârf. Se găseşte în locuri cultivate sau pe câmp.
Conţine principii active - acid fumaric, tanin, potasiu, alcaloizi - care recomandă planta pentru tratamentul cefaleei, al constipaţiei, obezităţii, scorbutului, parazitozelor, asteniei, amenoreei, aterosclerozei, dischineziei biliare, febrei, hipertensiunii arteriale, afecţiunilor renale, eczemelor, acneei şi artritei.
Cura de slăbire
Din părţile aeriene ale plantei, verzi sau uscate, se poate prepara o infuzie, utilă în curele de slăbire sau pentru tratamentul constipaţiei. Ideal este să folosim 50 de grame de plantă uscată sau 40 de grame plantă verde la un litru de apă. Se lasă să infuzeze timp de zece minute şi se consumă câte o ceaşcă înainte de masă. Chiar dacă este foarte amar, ceaiul se consumă neîndulcit. Cura nu trebuie să depăşească mai mult de două săptămâni. Acest ceai are efect hipotonizant şi poate duce la pierderi semnificative în greutate, dacă este administrat timp de o săptămână. Dacă tratamentul este reluat după o săptămână de pauză, efectele sunt hipnotice, de calmare, fiind benefic în insomnii.
Infuzia concentrată se poate folosi şi extern pentru tratarea acneei sau a eczemelor, aplicând pe zona afectată un tampon îmbibat în acest ceai.
Pentru tratamentul celorlalte afecţiuni menţionate mai sus se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană de apă clocotită.
Tratamentul psoriazisului
Ceaiul de fumariţă este recomandat pentru tratarea psoriazisului. Se administrează concomitent cu tratamentul extern. Ceaiul de prepară dintr-un amestec, 40 g coada calului, 30 g coajă de salcie, 50 g urzică, 10 g ventrilică, 20 g fumariţă, 30 g gălbenele, 20 g coada şoricelului,10 g coajă de stejar, 30 g tătăneasă, 40 g trifoi roşu. Pentru aceasta se obţine o infuzie dintr-o linguriţă de amestec la o cană de apă, care se bea zilnic.
Increngatura
Magnoliophyta
Clasa
Magnoliopsida
Ordinul
Ranunculales
Familia
Fumariaceae
Genul

Fumaria
Specia
Fumaria vaillantii
Fumarita - Fumaria officinalis-0 Fumarita - Fumaria officinalis-1 Fumarita - Fumaria officinalis-2 Fumarita - Fumaria officinalis-3 Fumarita - Fumaria officinalis-4 Fumarita - Fumaria officinalis-5 Fumarita - Fumaria officinalis-6 Fumarita - Fumaria officinalis-7