Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BURUIENILOR

Galium aparine inapoi
Denumire populara: Lipicioasa / Turita / Cainii babei / Lene

Denumire stiintifica: Galium aparine
Buruiana seminifera anuala sau anual hibernanta, urcatoare, aspra (la pipait) si lipicioasa. Creste pe soluri bogate in humus, fertile si de asemenea pe soluri gleice si argiloase umede.
Increngatura
Magnoliophyta
Clasa
Magnoliopsida
Ordinul
Gentianales
Familia
Rubiaceae
Genul
Galium
Specia
Galium aparine
Epoca de germinatie
Toamna – primavara, adancimea de germinare cel mai ades superficiala, dar putand atinge si 10 cm.
Cotiledoane
Carnoase, robuste, oval-alungite, verzi-albastrui, cu varful retras.
Frunzele adevarate
Lanceolate, mai late la varf, ingustate spre baza, dispuse in verticil cu 4-8 frunze la fiecare nod al tulpinii, perisorii sub forma de ghimpe fiind orientati in jos (spre baza).
Tulpina
Taratoare sau cataratoare poate atinge o inaltime de 120 cm, cu sectiune patrata, ramificata cu perisori ghimpati orientati in jos.
Floarea
Mica, albicioasa, grupate cate patru in inflorescenta tip cima multiflorala situate la subsuoara foliolelor, lung pedunculate, adesea triflorale.
Perioada de inflorire
Inceputul verii – toamna.
Seminte pe planta
350 (100 – 500)
Denumire ştiinţifică
Gallium aparine L.
Codul Bayer (Bayer code)
GALAP (Galium aparine)
Denumiri populare internationale (common name)
English
cleavers
catchweed bedstraw
harrif
goose grass
robin run over the hedge
Spanish
amor de hortelano
apegalos
espunyidella
lapa
French
galium grateron
Gaillet gratteron
gaillet grateron
Portuguese
amor-de-hortelao
Brazil
pagamaco
Chile
lengua de gato
Germany
Kletten- Labkraut
Klebkraut
Kletterndes Labkraut
Klebern
Denmark
burre-snerre
Italy
attacca-mani
caglio aparine
aparine
attacca-veste
Japan
yaemugura
Netherlands
kleefruid
Norway
klengemaure
Sweden
snaerjmaara
snärj gräs
Tunisia
gaillet grat
USA
bedstraw
catchweed
scratch-grass
Serbia and Montenegro
divlji broc
Clasificare
Autotrofă-dicotiledonată anuală.
Denumirea plantei
Galium aparine din Familia Rubiaceae.
Denumiri populare
Asprişoară, câinii babei, cornăţel, iarba faptului, iarbă lipitoare, lene, lichitoare, scai mărunt sau turiţă.
Descriere
Lipicioasa este o plantă erbacee anuală. Ea creşte sub forma unor buruieni întâlnite prin locuri cultivate, pe lângă garduri, tufişuri sau la marginea pădurilor. Planta se caracterizează prin tulpina ramificată, agăţătoare, cu peri rigizi îndreptaţi în jos şi lungă până la 125 cm. Frunzele sunt dispuse în mănunchiuri de câte 6-8 care au formă de lance. Florile sunt albe, mici, dispuse în inflorescenţe. Planta înfloreşte între lunile iunie şi octombrie. Fructe sunt acoperite de ţepi în formă de cârlige cu care se agaţă de blana animalelor.
Fam. Rubiaceae. Dicotiledonată anuală cu germinaţie primăvara timpuriu. Plantulele au cotiledoanele epigee (la suprafaţa solului) mari. Plantă terofită, rădăcină pivotantă, tulpină de 30-150cm înălţime, agăţătoare sau târâtoare, cu 4 muchii pe care sunt peri rigizi îndreptaţi către baza tulpinii. Frunze grupate câte 6-9 în verticil, uninervate, lat sau îngust oblanceolate, către vârf mai late, pe margini şi nervuri cu peri rigizi. Inflorescenţe axilare, multiflore; florile au corola albă, 4 lobată. Înfloreşte în mai-iulie. O plantă produce 360-1100 de fructe, care îşi păstrează capacitatea germinativă timp de 7-8 ani. Comună, uneori abundentă din zona de câmpie până la munte. Preferă solurile eubazice-mezobazice, neutre-moderat acide, gleice şi semigleice, luto-argiloase, bogate în humus. Eutrofă.
Plantă anuală, răspândită în semănături de cereale, răpiţă şi în tufişuri. Tulpina, ca şi frunzele sunt prevăzute cu emergenţe epidermale în formă de spinişori îndreptaţi în jos cu ajutorul cărora se prind de alte plante. Florile au tubul scurt şi sunt grupate la subsuoara frunzelor, în inflorescenţe mici şi laxe. Fructele mici şi globuloase sunt acoperite, cu spinişori încovoiaţi.
Compoziţie chimică
Lipicioasa conţine flavonoide (care protejează organismul contra acţiunii radicalilor liberi), tanin, cumarine (care au caracter anticoagulant pentru prevenirea hemoragiilor), asperulozid (o substanţă care conferă plantei calităţi uşor laxative), acid citric şi substanţe minerale. Rădăcina de lipicioasă conţine glicozide antrachinonice, compuşi care au un efect laxativ puternic, însă rădăcina nu se foloseşte în fitoterapie.
Acţiune farmaceutică
Până în prezent cercetările ştiinţifice asupra lipicioasei şi a potenţialului ei vindecător nu au atins un nivel care să permită nişte răspunsuri 100% exacte. De aceea planta este folosită în tratamentele naturiste mai mult după criterii empirice.
Ce se cunoaşte sigur este că această plantă are acţiune antispastică, diuretică, tonică pentru tractul urinar şi antireumatică.
Sucul proaspăt de plantă este unul dintre cele mai puternice diuretice, fiind folosit adesea pentru vindecarea litiazei urinare (pietre la nivelul tractului urinar), a infecţiilor urinare şi a inflamaţiilor rinichilor şi vezicii urinare.
Lipicioasa are şi proprietatea de a coagula laptele.
Planta a fost utilizată în medicina populară germană, franceză şi română pentru efectele de combatere a obezităţii, pentru tratare afecţiunilor cutanate, în amigdalită, în faringită, ca sedativ sau sudorific, în reumatism sau în spasme intestinale şi abdominale.
Lipicioasa îmbunătăţeşte şi circulaţia limfei, fiind indicată mai ales în afecţiunile pielii cauzate de o funcţie limfatică deficitară care duce la eliminarea necorespunzătoare a toxinelor din organism, în tratamentul eczemelor, psoriazisului şi dermatitei seboreice. Se mai foloseşte de asemenea şi în cazuri de julituri, arsuri sau pentru tratarea edemelor limfatice.
Mod de folosire
În terapeutică se foloseşte planta culeasă în momentul când apar florile şi fructele. Lipicioasa se consumă adesea sub formă de suc proaspăt sau sevă sau sub formă de extracte lichide şi solide, tablete sau infuzii.
În tradiţia populară lipicioasa se folosea pentru tratarea durerii de gât cu tuse seacă. Pentru aceasta se opăreau tulpinile florifere uscate şi pisate, se punea zahăr candel şi cu ceaiul obţinut se făcea gargară.
Infuzie - 1 linguriţă plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi 3 căni pe zi.
Pentru amigdalite şi faringite se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi, sau se pune extern compresă cu ceai cald, de mai multe ori pe zi.
Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-0 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-1 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-2 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-3 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-4 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-5 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-6 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-7 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-8 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-9 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-10 Turita - Galium aparine - Lipicioasa - Cainii babei - Lene-11
Parteneri: Toner-shop