Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BURUIENILOR

Hibiscus trionum inapoi
Denumire populara: Zamosita

Denumire stiintifica: Hibiscus trionum
Buruiana seminifera anuala, iubitoare de caldura, cu radacina pivotanta adanca, rezistenta la seceta. Prefera regiunile calduroase si nu se dezvolta decat rar in zonele cu clima temperata.
Zamosita este o planta originara din Europa, dar care s-a raspandit si in zona mediteraneana, este flora spontana. In Romania o putem intalni fie cultivata ca planta decorativa, fie la marginea terenurilor cultivate. Tulpina este ramificata de la baza si este acoperita de perisori fini, creste pana la 80 cm inaltime. Zamosita are frunzele alcatuite din cate trei lobi, adanc crestate pe margini, alterne, avand o culoare verde intens. Florile au petalele alb- galbui si la baza sunt purpurii si catifelate, cresc in varful tulpinii si infloresc din iunie pana in septembrie. Dintre elementele chimice constituente amintim: ulei gras, flavonide, substante mucilaginoase, cauciuc.
Principalele calitati ale plantei sunt: emolienta, diuretica, saluretica - favorizeaza eliminarea sarurilor de clor si sodiu. In fitoterapie se utilizeaza partea aeriana a plantei si se recolteaza in perioada infloririi plantei.
Zamosita este o planta erbacee, anuala, inalta pana la 80cm, ce creste raspandita prin culturi, locuri fertile, pe campuri si pe marginea drumurilor, in special in locuri mai joase de prin campii. Infloreste din luna iunie pana in septembrie.
In scopuri terapeutice se folosesc partile aeriene recoltate la inceputului infloririi.
Principii active
Flavonoide, mucigalii, ulei gras etc.
Are actiune diuretica si saluretica, favorizand excretia ionilor de clor si sodiu si mai putin a celor de potasiu.
Increngatura
Magnoliophyta
Clasa
Magnoliopsida
Ordinul
Malvales
Familia
Malvaceae
Genul
Hibiscus
Specia
Hibiscus trionum
Descriere
Este o buruiană prin culturile prăşitoare, cu frunzele trisectate, cu petalele albe-gălbui, la bază purpurii şi fructul înconjurat de caliciul veziculos, membranos.
Fam. Malvaceae. Dicotiledonată anuală cu germinaţie primăvara târziu. Cotiledoane epigee, late, aproape rotunde, cu peri scurţi pe limb şi pe peţiol. Tulpina erectă, acoperită cu peri stelaţi, înaltă de 10-80cm. Frunzele sunt divizate până aproape la bază în 3-5 lobi. Flori solitare, axilare, mari, cu diametrul până la 4cm. Florile sunt palid-gălbui, la bază închis purpuriu. Înfloreşte în iunie-august. Răspândită pe soluri fertile cu textură uşoară. Ruderală şi segetală. Termofită. Eutrofă. Mezoxerofilă.
Clasificare
Autotrofă-dicotiledonată anuală.
Substanţe active
Isoxaflutol, bromoxinil, S-metolaclor, bentazon.
Ecologie si raspandire
Planta intalnita ca buruiana prin culturi prasitoare, legumicole, prin cultura de porumb, pe marginea drumurilor, in zona de campie si prin vai, pana la 200-400 m altitudine.
Organul vegetal utilizat
Partile aeriene ale plantei (Herba Trioni).
Perioada de recoltare
VII-IX.
Boli in care este utilizata
Uz intern: cistite, pielite, ulcer gastric, gastrita.
Uz extern: matreata, bube de pe cap, furuncule, dureri de masele.
Intrebuintari
In cistite, pielite si eliminarea nisipului si a calculilor mici renali. Da rezultate mai bune daca se asociaza cu cozi de ciresi sau matase de porumb.
Preparare si utilizare
Decoct 5g la 200ml apa.
In traditia populara
Se fierbea cu menta si secara, iar decoctul se dadea in tulburari gastrice.
Se mai intrebuinta la furunculele de pe cap.
Cu decoctul partilor aeriene se spalau furunculele iar cu frunzele fierte se faceau legaturi.
Decoctul sau plamadita in rachiu se tinea in gura contra durerilor de dinti.
Compozitie chimica
Medicinal se folosesc numai partile aeriene (Herba Trioni) are un ulei gras, flavonoide, substante mucilaginoase, cauciuc, etc.
Actiune farmacologica
Emolienta, diuretica si saluretica (favorizeaza eliminarea sarurilor de clor si de sodiu si mai putin pe cea a ionilor de potasiu).
Se foloseste la urmatoarele afectiuni
Afectiuni dermatologice, afectiuni digestive in special stomac, afectiuni urinare, calculi in special urinari, cistite, eczema, furuncule, litiaza renala, matreata, nevralgii dentare, nisip urinar, pielite.
Preparare
O lingurita se va pune la 250 ml apa. Se fierbe la foc mic timp de 20 minute. Se strecoara si se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este mult mai utila sa se foloseasca in diferite combinatii depinde la ce afectiune (stomac cu menta, urinar cu osul iepurelui, etc).
Extern se va folosi cantitate dubla
Zămoşiţă in alte limbi
Fr.; Hibiscus ; G. : Stunden-Ibisch ; M.. Varjumâk ; R.: Ghibiscus troiciatîi
Afectiuni
bube de pe cap
cistita
dureri de masele
furuncule
gastrita; matreata
pielita
ulcer gastric
Caractere  de recunoaştere
Planta: Specie ierbacee anuală, erectă, cu peri rigizi, stelaţi pe în­treg aparatul vegetativ, înaltă de 10-80 cm ; rădăcina : pivotantă, ramificată, destul de superficială (nedepăşind 10-15 cm) ; tulpina : aspră, ramificată ; frunze : lung peţiolate, diferenţiate ca formă : cele inferioare aproape rotunde slab lo­bate şi mai mici; celelalte au cîte 3 segmente penatfidate, dispuse tre­flat, lungi pînă la 4-6 cm ; flori : mari (cca. 4 cm diametru), solitare, au caliciul pe două rînduri, un caliciu extern caduc şi unul intern per­sistent în jurul fructului ; petale gălbui-palide cu baza purpuriu-închis, durează puţin timp ; fruct: capsulă care se deschide prin 5 valve, înconjurată de caliciul veziculos.
Uz intern
Afectiuni digestive in special cele ale stomacului, afectiuni urinare, calculi urinari, cistite,  litiaza renala,  nevralgii dentare, nisip urinar, pielite - sub forma de infuzie, decoct sau macerat in alcool.
Uz extern
Afectiuni dermatologice, eczema, furuncule, matreata - sub forma de comprese sau spalaturi cu decoct.
Intrebuintari medicinale
Zamosita este o planta medicinala erbacee din familia malvaceelor. Tulpina, ramificata de la baza, ajunge pana la 80 cm inaltime, fiind acoperita cu perisori tari. Frunzele, paroase si petiolate, au forma lobata sau penata. Florile, care se dezvolta din iunie pana in septembrie, au culoarea galben-deschis si mijlocul purpuriu. Fructul este o capsula. Aceasta planta -care este, de fapt, o buruiana- apare indeosebi in culturile legumicole, dar si in parloage sau pe terenuri intelenite. Pentru uz medicinal se recolteaza partile aeriene ale plantei. Se prepara infuzie, decoct, extract.
Preparatele pe baza de zamosita au proprietati depurative, laxative, diuretice, antiinfectioase si antiinflamatoare. Cel mai cunoscut preparat -ceaiul de zamosita- este recomandat in boli ale rinichilor si ale cailor urinare (mai ales pentru combaterea depunerilor, pietrelor), in afectiuni reumatice, cistite, abcese. Unii specialisti recomanda zamosita si in tratarea ulcerelor si a iritatiilor stomacale si intestinale.
Substante active importante la zamosita
Flavone, saruri minerale, arabinoza, ramnoza
Denumire stiintifica
Hibiscus trionum; Hibiscus ternatus
Denumire populara
Macul ciorii, Floarea de-o ora, bamie bescoasa, branca, buruiana ce se învarteste dupa soare, cavan, ciulina, cucurbetica marunta, floarea ursului, lubenicioara, macul cioarei, malba mare, zamosita besicoasa
Epoca de germinare
Primavara
Cotiledoane
Lung petiolate, inconjurand pedunculul, cu limbul sub forma cordat-ovala.
Frunzele adevarate
Frunzele inferioare ovale pana la adanc lobate, iar frunzele superioare palmate.
Tulpina
Puternic ramificata, inca de la baza, adesea culcate. Inaltime 10-50 cm.
Floarea
Solitare, amplasate in axila frunzelor superioare, de culoare galbena cu mijlocul (interioarul) violet, cu o lungime de pana la 4 cm.
Staminele sunt de culoare purpurie, concrescute.
Perioada de inflorire
Vara
Alte denumiri stiintifice
Ketmia trionum Scop.
Trionum diffusum Moench.
Codul Bayer (Bayer code)
HIBTR (Hibiscus trionum)
Denumiri populare internationale (common name)
Arabic
shebbet
English
Venice mallow
bladder hibiscus
flower of an hour
bladder ketmia
ketmia
Spanish
flor de una hora
aurora comun
French
ketmia d'Afrique
Germany
Eibisch, Stunden-
Stundenblume, Gelbe
Italy
ibisco a tre foglie
Madagascar
telorirana
Netherlands
drieurenbloem
Saudi Arabia
teel shataani
teel sheitani
Turkey
seytan keneviri
Zamosita - Hibiscus trionum-0 Zamosita - Hibiscus trionum-1 Zamosita - Hibiscus trionum-2 Zamosita - Hibiscus trionum-3 Zamosita - Hibiscus trionum-4 Zamosita - Hibiscus trionum-5 Zamosita - Hibiscus trionum-6 Zamosita - Hibiscus trionum-7 Zamosita - Hibiscus trionum-8 Zamosita - Hibiscus trionum-9 Zamosita - Hibiscus trionum-10 Zamosita - Hibiscus trionum-11 Zamosita - Hibiscus trionum-12