Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL BURUIENILOR

Mercurialis annua inapoi
Denumire populara: Trepadatoare

Denumire stiintifica: Mercurialis annua
Buruiana anuala, dioica, ce se inmulteste prin seminte. Are un miros neplacut. Planta toxica.
Plantă erbacee otrăvitoare cu tulpina ramificată, cu frunze opuse şi cu flori verzui, dispuse în spice, folosită în scopuri medicinale
Prefera soluri bigate in humus si in substante nutritive, nisipoase pana la lutoase cu pozitii insorite.
Mercurialis annua. Fam. Euphorbiaceae.
Alte denumiri pentru trepadatoare
Se cunoaşte şi sub numele de brei,mutatoare, brei de camp, buruiană cainească, slăbănog de camp, etc.
Descriere aspect trepadatoare
Este o plantă anuală dioică înaltă 20—60 cm cu rădăcina pivotantă. Tul­pina ramificată începand de la bază, ramurile fiind opuse cate două şi subţiri. Frunzele plantei sunt peţiolate, ovale sau oval lanceolate şi lipsite de peri. Florile mascule verzi sunt unite în glomerule distanţate, iar cele femele sunt unite cate două pe un pedunctil aproape sesil.
Trepădătoarea trăieşte prin grădini necultivate, in locuri umede, în comune şi înfloreşte tot timpul verii.
Continut si recoltare trepadatoare
Se întrebuinţează planta întreagă (Herba Mercurialis), numai în stare proaspătă, deoarece prin uscare îşi pierde calităţile.
Conţine substanţe amare şi colorante, precum şi o bază volatilă mercurialina, care are o structură chimică asemănătoare cu metilamina.
Trepadatoare - proprietati terapeutice
Trepadatoarea se foloseste ca diuretic, purgativ in constipaţii cronice etc.
Administrare
1. Infuzie: peste o linguriţă de plantă mărunţită se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10—15 minute apoi se strecoară. Se bea cu precauţie şi încet o ceaşcă pe zi. Este un laxativ şi diuretic puternic. Cu această infuzie preparată în cantitate mai mare (litru spre exemplu) se pot face clisme, care au tot un efect purgativ.
2. Sirop laxativ: se prepară din decoct de genţiană şi rădăcină de stanjenel, la care se adaugă suc proaspăt presat de trepădătoare. Pe langă efectul laxativ el are şi proprietatea de fortificare a organelor abdominale.
3. Sucul proaspăt: se poate lua ca laxativ şi inclus în miere sau suc de fructe. Are efecte diuretice, laxative.
Epoca de germinare
Primavara tarziu.
Cotiledoane
Robuste, late pana la rotund ovale, usor latite la varf, verde deschis, cu nervuri albicioase fin ramificate. Jumatatile frunzei adesea inegale.
Frunzele adevarate
Opuse, petiolate, ovale pana la alungite, ascutite: verde deschis, neregulat dantelate, la margini de obicei ghimpata; primele frunze adevarate doar usor lobate si de obicei paroase.
Tulpina
Verticala sau etalata, de obicei ramificata de la baza, cu unghiuri obtuze, putin indesate la noduri, cu inaltime de 40-50 cm.
Floarea
Flori galben-verzui, cele mascule in glomerule lung petiolate, cele femele asezate de obicei in axila frunzei (una sau doua la un loc).
Perioada de inflorire
Iunie-toamna
Denumiri populare
Bree, brei, brei de câmp, brei de pădure, brei de pământ, buruiană câinească, mustătoare, slăbănog.
Descriere
Plantă erbacee, anuală întâlnită prin culturi şi locuri ruderale, de la câmpie până în regiunea montană. Rădăcină pivotantă. Tulpină cu noduri îngroşate, ramificată, înaltă 40cm. Frunze ovat lanceolate, pe margine crenat-serate, lung peţiolate, glabre. Stipele liniar lanceolate. Flori unisexuat-dioice, cu periant din 3 diviziuni. Cele masculine sunt constituite din 8-12 stamine, dispuse în glomerule apropiate sau distanţate, pe pedunculi filiform lungi. Cele femele solitare sau 2-3 dispuse la subsuoara frunzelor. Înflorire V-X. Fruct capsulă alb-păroasă, aspră. Seminţe ovate brune, moi.
În terapie se folosesc părţile aeriene ale plantei - Mercurialisi herba.
În tradiţia populară
A fost odinioară plantă medicinală oficială, dar a cedat locul altor droguri. Se folosea ca emolient, laxativ şi purgativ. Se foloseşte în medicină ca şi breiul.
Compoziţie chimică
Planta conţine mercurialină, monometilamină, trimetilamină, o saponină, hermidină (substanţă cromogenă), substanţe amare, săruri minerale, etc.
Toxicologie
Plantă toxică în stare proaspătă şi uscată. Toxicitatea maximă o are în timpul înfloririi şi maturizării seminţelor, dar ea scade considerabil după răspândirea seminţelor. Intoxicaţia survine după mai multe zile de la ingerarea acestei plante. Animalele sunt sensibile la intoxicaţia cu această plantă. Simptomele constau în tristeţe, lipsă de apetit, tremurături musculare generale, deplasare greoaie, respiraţie dispneică, colici gastrointestinale, diaree cu sânge, poliurie, albuminurie, hematurie. La om intoxicaţiile apar în urma folosirii excesive a infuziilor plantei ca diuretică sau laxativă.
Acţiune farmaceutică
Este cu proprietăţi antireumatice, antiinflamatorii, antigalactogoge, purgative. Previne sau tratează procesul reumatic, elimină sau limitează procesul inflamator, provoacă evacuarea conţinutului intestinal, limitează procesul de secreţie lactată mamară.
Se poate utiliza la următoarele afecţiuni: afecţiuni digestive, afecţiuni renale, constipaţie.
Mod de folosire
- 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se va bea cu înghiţituri mici în cursul unei zile pentru efectul diuretic şi purgativ.
- Suc proaspăt de plantă în amestec cu miere 1/1 se ia câte 1 linguriţă pe zi ca laxativ.
- 4 linguriţe de plantă se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac clisme cu efect purgativ.
Denumire ştiinţifică
Mercurialis annua L.
Codul Bayer (Bayer code)
MERAN (Mercurialis annua)
Denumiri populare internationale (common name)
DE : Einjähriges Bingelkraut ; ES : ortiga muerta ; FR : mercuriale annuelle ; IT : mercorella comune ; PT : urtiga-morta ; EN : annual mercury ; NL : tuinbingelkruid, NL : bengelkruid
Trepadatoare - Mercurialis annua-0 Trepadatoare - Mercurialis annua-1 Trepadatoare - Mercurialis annua-2 Trepadatoare - Mercurialis annua-3 Trepadatoare - Mercurialis annua-4 Trepadatoare - Mercurialis annua-5 Trepadatoare - Mercurialis annua-6 Trepadatoare - Mercurialis annua-7 Trepadatoare - Mercurialis annua-8 Trepadatoare - Mercurialis annua-9 Trepadatoare - Mercurialis annua-10 Trepadatoare - Mercurialis annua-11 Trepadatoare - Mercurialis annua-12 Trepadatoare - Mercurialis annua-13