Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Aculus schlechtendali inapoi
Denumire populara: Acarianul filocoptid al marului

Denumire stiintifica: Aculus schlechtendali
Daunatorul ierneaza ca adult in crapaturile scoartei, la baza mugurilor sau intre solzii acestora. Primavara, adultii migreaza pe muguri, frunze si flori. In locul unde se produc intepaturile apar pete mici de culoare galben-albicioasa. Daca atacul este foarte puternic frunzele capata o culoare argintie, se ruleaza spre fata superioara si in final se usuca si cad. De asemenea, lastarii atacati prezinta o crestere slaba.
Istoricul daunatorului
Primaverile caracterizate printr-o clima secetoasa si calduroasa favorizeaza dezvoltarea si intensificarea atacului daunatorilor in plantatiile pomicole. Seceta excesiva si umiditatea relativa a aerului foarte scazuta favorizeaza inmultirea in masa a acarienilor. O problema fitosanitara deosebita au creat si o creeaza in continuare acarienii filocoptizi ai marului in plantatiile pomicole. Semnalat in urma cu 20 ani in judetul nostru in fermele pomicole romanesti, daunatorul acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtenedali Nal) si-a extins arealul de raspandire, rezerva sa biologica fiind in crestere. Aceasta stare se explica prin schimbarea microclimatului prin incalzirea semnificativa a vremii si prin faptul ca gama de produse acaricide care au eficienta asupra acestor acarieni eriophizi este foarte mica.
Acarianul filocoptid al marului are o larga raspandire pe glob, iar in tara noastra s-a semnalat cu caracter pagubitor in ultimii 20 de ani.
Descriere
Femela de vara masoara 0,16-0,18 mm lungime, are forma corpului alungita, este de culoare galbena-bruna si prezinta acelasi numar de tergite si sternite. Femela de iarna este asemanatoare ca forma, dar prezinta un numar ceva mai mic de tergite, fiecare suprapunandu-se pe una sau doua sternite (“Entomologie Horticola” - G. Teodorescu, T. Roman, M. Sumedrea 2003). Acarianul ierneaza in grup, sub scoarta exfoliata a pomilor, in crapaturile scoartei pomilor, intre solzii mugurilor sau la baza acestora si dezvolta cinci-sase generatii pe an. Adultii migreaza din locurile de iernare primavara, de obicei in luna aprilie, si invadeaza mugurii, frunzele si florile. Ouale sunt depuse pe partile verzi ale plantei, iar in luna mai acarianul dezvolta o noua generatie. Inmultirea continua pana in luna august, iar la generatiile estivale se constata o suprapunere a acestora. Cei mai multi acarieni se gasesc pe partea inferioara a frunzei, la infestari puternice numarul acestora fiind de 300-500 de exemplare pe centimetru patrat. Densitatea acarienilor pe frunza scade treptat spre sfarsitul verii si odata cu dezvoltarea femelelor deutogine, inmultirea inceteaza. Daunatorul prefera marul, dar in literatura de specialitate este semnalata prezenta acestuia si pe specia par.
Plante-gazda si mod de daunare
Acarienii se hranesc cu frunzele plantelor atacate, iar in locul intepaturilor efectuate de acesti daunatori apar pete mici, de culoare galbena-albicioasa. Frunzele puternic atacate de acesti daunatori devin argintii cu reflexe plumburii si, ulterior, partile laterale ale limbului foliar se ruleaza spre partea superioara a frunzei, se brunifica si cad prematur. Ca urmare a atacului efectuat de acesti daunatori se inregistreaza o crestere mai slaba a lastarilor erbacei, precum si deformarea acestora mai ales in pepiniere. Acarienii ataca si fructele, mai ales in zona caliciala, unde apare o rugozitate pronuntata, care depreciaza calitatea acestora.
Combatere
In lipsa pradatorilor naturali pentru combaterea acarianului se recomanda executarea tratamentelor fitosanitare la depasirea pragului economic de daunare (PED) stabilit de 3-5 forme mobile pe frunza vara. Pentru combatere se va folosi unul din produsele acaricide omologate (vedeti in programul Pesticide v.2).
Acarianul poate dezvolta 5-6 generatii pe an, o generatie dezvoltându-se in circa doua saptamani. Localizarea populatiilor este cu precadere pe fata inferioara a frunzelor. Atacul se inregistreaza frecvent si pe fructe, mai ales in zona caliciului, ducând la scaderea calitatii recoltei.
Se recomanda tratamentele in repaus sau la dezmugurit cu insecticid omologat contra acestui daunator sau in vegetatie incepand cu luna aprilie la atingerea PED (pragul economic de daunare).
Aculus schlechtendali - Acarianul filocoptid al marului-0 Aculus schlechtendali - Acarianul filocoptid al marului-1 Aculus schlechtendali - Acarianul filocoptid al marului-2 Aculus schlechtendali - Acarianul filocoptid al marului-3 Aculus schlechtendali - Acarianul filocoptid al marului-4
Parteneri: Toner-shop