Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Anthonomus pomorum inapoi
Denumire populara: Gargarita florilor de mar

Denumire stiintifica: Anthonomus pomorum
Denumiri in alte limbi
Apple blossom weevil, Apfelblütenstecher, Gorgojo del manzano, Anthonome du pommier, Antonomo del melo
Descriere
Gargarita ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, in jurul coletului sau sub scoarta exfoliata a pomilor. Primavara, cand temperatura medie a aerului ajunge la 5-6 grade Celsius, apar adultii hibernanti care migreaza in coroana pomilor, unde se hranesc cu muguri (aparita adultilor corespunde fenologic cu umflarea mugurilor de rod si cu infloritul podbalului – Tussilago farfara). Ataca in principal marul, dar se intalneste si in plantatiile de par, producand pagube atat in stadiul de adult, cat si de larva. Atacul cel mai pagubitor este cauzat de larve, care consuma in totalitate organele interne ale florilor (ovar, stamina), care nu se mai deschid si se usuca; bobocii florali raman multa vreme atarnati pe ramuri, find cunoscuti popular sub numele de “cuisoare”.
Gargarita are o singura generatie pe an. Numarul total de oua depus de o femela ajunge la 100. Pentru depunerea pontei, femela roade un orificiu in butonul floral in care depune un singur ou, pe care-l acopera cu un clei, care in contact cu aerul se intareste, pentru a-l proteja de inamicii naturali sau alte intemperii.
Combatere
Se recomanda aplicarea unui tratament fitosanitar primavara, pentru combaterea adultilor hibernanti (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Gargarita florilor de mar - Anthonomus pomorum-0 Gargarita florilor de mar - Anthonomus pomorum-1 Gargarita florilor de mar - Anthonomus pomorum-2 Gargarita florilor de mar - Anthonomus pomorum-3 Gargarita florilor de mar - Anthonomus pomorum-4 Gargarita florilor de mar - Anthonomus pomorum-5 Gargarita florilor de mar - Anthonomus pomorum-6 Gargarita florilor de mar - Anthonomus pomorum-7
Parteneri: Toner-shop