Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Aphis pomi inapoi
Denumire populara: Paduchele verde al marului

Denumire stiintifica: Aphis pomi
Daunatorul ataca in special marul, dar se semnaleaza si pe alte rozacee. Ierneaza sub forma de ou in crapaturile scoartei sau la baza mugurilor, dezvoltand pana la 12 generatii pe an. Paduchii se localizeaza in special pe partea inferioara a frunzelor din varful lastarilor, unde inteapa si sug seva, provocand rasucirea, ingalbenirea si uscarea frunzelor. Pe excrementele paduchilor se poate instala fumagina.
Paduchele verde al marului face parte din gruparea afidelor. El ataca si parul. Acesti daunatori alcatuiesc colonii pe partea inferioara a frunzelor, care se rasucesc, se ingalbenesc si se usuca. Partile afectate de intepaturi sunt acoperite de dejectiile dulci, la landul lor invadate de ciuperci ce provoaca innegriri (fumagina).
In plantatiile tinere si pepiniere se inregistreaza daune mari.
Denumire ştiinţifică
Aphis pomi
Denumire englezeasca
Green Apple Aphid
Răspândire
Se găseşte în regiunile mediteraneene ale Europei şi în America de Nord; în România este semnalat ca unul din dăunătorii periculoşi ai livezilor, dar şi în pepinierele pomicole.
Daune
Păduchii se localizează de regulă pe partea inferioară a frunzelor, colonizând vârfurile de creştere. Datorită modului de atac - înţepat şi supt seva, frunzele se răsucesc, se îngălbenesc şi se usucă.
Păduchele acoperă adesea organele atacate cu aşa zisa "roua de miere" (excrementele - dulci) pe care se dezvoltă diferite ciuperci saprofite (fumagină - Capodium salicinum).
Biologie
Este un păduche nemigrator; tot timpul anului se înmulţeşte pe plante lemnoase aparţinând speciilor: măr, păr, mai rar gutui, moşmon, păducel, scoruş sau alte rosacee. Iernează ca ou, depus pe ramurile pomilor, obişnuit, la baza mugurilor.
Primăvara, apare fundatrixul, care, pe cale partenogenetică vivipară dă naştere la 35-40 larve. Acestea în 10-15 zile se transformă în femele aptere şi aripate, care continuă să se înmulţească partenogenetic vivipar şi se răspândesc pe diferite rozacee. În septembrie apar formele sexupare, care dau naştere la masculi şi femele care, după împerechere, depun oul de iarnă. Păduchele verde al mărului poate avea 8-12 generaţii pe an.
Descriere
Femelele aptere au corpul piriform, de culoare verde sau verde-gălbui, cu capul galben sau negru. Antenele sunt mai scurte decât corpul. Corniculele sunt negre, picioarele sunt verzi cu tibiile şi tarsele negre. Femelele aripate sunt verzi cu capul, mezotoracele şi metatoracele, corniculele, segmentul anal, tarsele, baza tibiilor şi a femurelor negre sau fumurii. Articolele III şi IV ale antenelor sunt galbene, iar ochii roşii.
Oul este eliptic, verde la depunere, devenind apoi negru strălucitor.
Combaterea
Combaterea se face inca din perioada de repaus pana la urechiuse de soarece cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide) sau in vegetatie cu insecticide sistemice (pentru detalii consultati programul Pesticide) sau de contact (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Eficienta maxima se obtine atunci cand tratamentele se fac inainte de rasucirea frunzelor.
Se fac tratamente la pornirea pomilor în vegetaţie şi mai multe în perioada de vegetaţie, în funcţie de prezenţa dăunătorului, de fenologia soiului, de remanenţa produselor, corelate cu condiţiile de climă (temperatură şi umiditate) cu insecticide - aficide - pentru detalii consultati programul Pesticide.
Paduchele verde al marului - Aphis pomi-0 Paduchele verde al marului - Aphis pomi-1 Paduchele verde al marului - Aphis pomi-2 Paduchele verde al marului - Aphis pomi-3 Paduchele verde al marului - Aphis pomi-4 Paduchele verde al marului - Aphis pomi-5 Paduchele verde al marului - Aphis pomi-6 Paduchele verde al marului - Aphis pomi-7
Parteneri: Toner-shop