Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Athalia rosae inapoi
Denumire populara: Viespea rapitei

Denumire stiintifica: Athalia rosae
Viespea rapiţei este un dăunător specific în majoritatea culturilor de crucifere, precum rapiţa, varza şi muştarul. Adultul are corpul de culoare neagră, cu toracele galben-auriu. Lungimea corpului la insecta adultă este de 5,2 – 9 mm. Antenele sunt formate din 9 articole de culoare neagră, dintre care al treilea este cel mai lung. La apariţie, larva are corpul verde şi capul negru, cu o lungime de 15-18 mm. În ultimul stadiu larvar culoarea se schimbă în cenuşiu. Cele trei stadii prin care insecta trece până la stadiul de adult, respectiv eonimfa, pronimfa şi nimfa, se caracterizează prin culoarea cenuşie sau vineţie a corpului. Viespea rapiţei iernează în stadiul de eonimfă, într-un cocon la 10-15 cm în sol. Primăvara adulţii apar la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai. La numai o săptămână de la apariţia adulţilor, viespea rapiţei depune primele ouă, pe marginea frunzelor de rapiţă sau a altor plante din familia cruciferelor. Pe frunze apar, astfel, mici pustule rotunde, pe epiderma inferioară. După 6-13 zile apar primele larve care încep să se hrănească din frunza respectivă. O a doua generaţie de insecte este aşteptată să apară la mijlocul verii, în luna iulie, sau în toamnă dacă vara va fi secetoasă. Cele mai mari pagube în culturi le produc larvele acestei celei de-a doua generaţii, care se hrănesc cu plantele tinere, din culturile înfiinţate toamna.
Raspandire
In toate regiunile, de la campie pana la munte.
Descriere
Adultul are corpul de 6-8 mm lungime, capul este negru, toracele roscat si abdomenul rosu-galbui. Antenele sunt formate din 10 articule de culoare neagra. Picioarele sunt roscate-galbui, iar tibiile si tarsele au cate un inel negru. Aripile sunt galbui. Lama fierastraului de la ovipozitor cu 12-14 dinti fini. Larva , respectiv omida falsa, la completa dezvoltare are corpul de 15-18 mm lungime, glabru, cenusiu pe partea dorsala si cenusiu verzui pe laterale. Capul este mic, rotund si negru. Antenele sunt formate din 3 articule scurte. Picioarele toracice sunt formate din 5 articule de culoare neagra.
Biologie
Are 2 generatii pe an. Ierneaza ca larva ajunsa la completa dezvoltare in sol, intr-un cocon matasos. In primavara, prin aprilie, larvele se impupeaza, iar in cursul lunii mai apar adultii din generatia hibernanta. Dupa cateva zile de hranire si maturatie sexuala are loc copulatia si ponta. Cu ajutorul ovipozitorului, femela desface cele doua epiderme ale marginii frunzei si depune cate un ou in mici cavitati. Ouale sunt vizibile, prin transparenta, sub forma unor mici umflaturi. Dupa 1-2 saptamani apar larvele care, se hranesc cu epiderma inferioara si parenchimul frunzei. Functie de conditiile climatice, dezvoltarea larvei dureaza 20-50 zile, apoi stadiul de pupa 15-20 zile, iar insectele adulte din prima generatie apar la sfarsit de iulie-inceput de august. Larvele din generatia a II-a se dezvolta in cursul lunilor august-septembrie. La inceputul lunii octombrie, larvele migreaza in sol pentru iernare.
Plante atacate si mod de daunare
Specie oligofaga, care ataca diferite crucifere cultivate (rapita, mustar, varza, gulii, conopida) sau salbatice (rapita salbatica,etc.). Larvele abia eclozate mineaza frunzele; cele mai dezvoltate rod epiderma inferioara si mezofilul frunzelor. Frecvent larvele rod florile si fructele in formare.
Combatere
Tratamentul semintei cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Tratamente in vegetatie la avertizare cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Viespea rapitei - Athalia rosae - rapiţa, varza şi muştarul-0 Viespea rapitei - Athalia rosae - rapiţa, varza şi muştarul-1
Parteneri: Toner-shop