Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Bothynoderes punctiventris / Tanymecus palliatus inapoi
Denumire populara: Gargarita sfeclei

Denumire stiintifica: Bothynoderes punctiventris / Tanymecus palliatus
Gargarita sfeclei este denumirea populara identica pentru doi daunatori diferiti, dar foarte apropiati ca biologie, clasa si ordin: Bothynoderes punctiventris si Tanymecus palliatus.
Adultii au corpul acoperit cu solzi si peri cenusii care sunt mai desi pe partile dorso-laterale. Rostrul este scurt, drept, lat, iar antenele sunt geniculate, cu scapul ce trece de de amrginea posterioara a ochiului. Pronotul este acoperit de peri galbui, fiind mai lung decat lat, iar elitrele au linii longitudinale punctate. Aripile nu sunt dezvoltate, gargaritele fiind incapabile sa zboare. Lungimea corpului lor este de 8-12 mm.
Culoarea oualelor este alba initial, dupa care se transforma cu timpul in negru lucios, ele avand dimensiuni sub 1 mm. Larvele care ies din oua sunt albe, apode, cu capul si ultimul segment al corpului inchise la culoare. Lungimea acestora este de 10-12 mm.
Gargarita are o generatie la 3 ani. Ierneaza in stadiul de adult sau de larva in sol. Gargaritele apar primavara catre sfarsitul lunii aprilie, inceputul lui mai. Dupa o perioada de hranire de 15-25 de zile, gargaritele se imperecheaza iar in iunie depun ouale in sol, in gramezi de 6-8. O femela depune in total 600-800 oua.
Larvele se dezvolta in sol hranindu-se cu radacini timp de 10-15 luni. In toamna primului an ele se afunda in sol unde se pregatesc de iernat, iar in primavara continua sa se hraneasca pana in iunie-iulie cand ajung la completa lor dezvoltare. Adultii apar in luna august.
Gargarita ataca sfecla si floarea soarelui in special, dar in timpul invaziilor puternice ataca si alte specii.
Raspandire
In special in sudul Campiei Dunarii si sudul tarii, in Dobrogea, Banat, in zonele cu soluri cernoziomice usoare, aluvionare.
Descriere
Insecta are corpul de 10-12 mm lungime, de culoare neagra; partea dorsala a corpului este acoperita cu solzi desi cu varful trifid, de culoare cafenie, din care cauza corpul insectei apare cenusiu. Capul este prelungit, prezentand un rostru scurt si gros, la extremitate putin latit si cu o carena mediana longitudinala. Elitrele sunt ovale, acoperite cu solzi cenusii si prezinta 10 randuri de puncte dispuse longitudinal. Ventral, corpul este prevazut cu solzi de culoare cenusie albicioasa, iar pe segmentele 2, 3 si 4 prezinta pete negre, rotunde, glabre si lucioase. Larva este apoda, de culoare alba-galbuie, la completa dezvoltare avand 12-14 mm lungime.
Biologie
Specie monovoltina (anuala). Hiberneaza ca insecta adulta in sol, la 20-50 cm adancime, intr-o camaruta pupala. Adultii apar la suprafata solului, primavara, cand temperatura medie a aerului depaseste 10-12ºC. La aparitie, insectele se hranesc cu loboda, de pe care migreaza apoi pe culturile de sfecla. Deplasarea adultilor se poate face prin mers si zbor, putandu-se astfel raspandi pana la 30-40 km. Ouale sunt depuse in sol, in apropierea coletului plantelor de hrana. Larvele aparute patrund in sol, se dispun la exteriorul pivotului radacinilor si rod varful acestora sau sapa cavitati laterale. Ajunsa la completa dezvoltare, prin lunile iulie-august, in apropierea locului de hibernare larva se transforma in pupa, stadiu care dureaza 16-18 zile. Noii adulti raman in sol si hiberneaza.
Denumire englezeasca
Beet root weevil
Plante atacate si mod de daunare
Gargaritele reteaza la colet plantutele tinere si rod frunzele plantelor de sfecla si ale altor specii de chenopodiacee. Larvele rod cavitati sau galerii in radacini. Frunzele plantelor atacate se ofilesc, pivotul emite radacini laterale deasupra locului ros.
Combatere
Tratamentul semintei cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Tratament de corectie, la rasaritul culturii, cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide).
Gargarita sfeclei - Bothynoderes punctiventris - Tanymecus-0 Gargarita sfeclei - Bothynoderes punctiventris - Tanymecus-1 Gargarita sfeclei - Bothynoderes punctiventris - Tanymecus-2 Gargarita sfeclei - Bothynoderes punctiventris - Tanymecus-3 Gargarita sfeclei - Bothynoderes punctiventris - Tanymecus-4
Parteneri: Toner-shop