Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Ceutorhynchus assimilis inapoi
Denumire populara: Gargarita semintelor de crucifere / Gargarita silicvelor

Denumire stiintifica: Ceutorhynchus assimilis
Raspandire
In tara noastra se gaseste in toate zonele cultivatoare de rapita.
Denumire englezeasca
Cabbage seed weevil
Descriere
Adultul are corpul de culoare neagra, acoperit cu perisori si solzi cenusii. Lungimea este de 2–2,8 mm. Pronotul prezinta cate un tubercul evident, care se gaseste intr-o pozitie usor transversala. Striurile elitrelor au cate un rand de solzi, iar interstriurile cate doua randuri de solzi. Partea anterioara a elitrelor este fin granulata. Larva este de tip curculionid. Corpul este curbat, de 3-5 mm lungime, de culoare alba. Capsula cefalica este bruna.
Biologie si ecologie
Ierneaza ca insecta adulta in stratul superficial al solului. In primavara parasesc locul de hibernare si migreaza pe cruciferele spontane si apoi pe culturile de crucifere. Maturitatea sexuala intervine dupa 40-70 zile de hranire de la aparitie, dupa care are loc copulatia si apoi ponta. Depunerea oualor are loc in silicvele in formare. Femela roade un orificiu in peretele silicvei si in fiecare orificiu ros depune un ou. O femela depune 35-50 oua. Incubatia dureaza 8-11 zile, iar evolutia larvara dureaza 20-35 zile. La completa dezvoltare larvele rod orificii in peretele silicvei, parasesc locurile de hrana, se rtrag in sol si, in stratul superficial, se impupeaza. Stadiul pupal dureaza 10-15 zile. Noii adulti se hranesc pe seama plantelor crucifere spontane si cultivate, pana in toamna cand se retrag pentru hibernare.
Plante atacate si mod de daunare
Insecta ataca diferite crucifere spontane si cultivate. Adultii rod mici cavitati in tulpini, pedunculi si butoni florali, iar larvele consuma semintele. In cursul dezvoltarii sale o larva  distruge 6-9 seminte.
Combatere
Intrucat in perioada depunerii pontei o parte din ramificatiile plantei sunt inflorite si sunt vizitate de polenizatori se recomanda combaterea cu insecticide care protejeaza polenizatorii (pentru detalii consultati programul Pesticide)
Gargarita semintelor de crucifere - Ceutorhynchus assimilis-0 Gargarita semintelor de crucifere - Ceutorhynchus assimilis-1 Gargarita semintelor de crucifere - Ceutorhynchus assimilis-2 Gargarita semintelor de crucifere - Ceutorhynchus assimilis-3 Gargarita semintelor de crucifere - Ceutorhynchus assimilis-4 Gargarita semintelor de crucifere - Ceutorhynchus assimilis-5