Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Chlorops pumilionis inapoi
Denumire populara: Musca galbena a cerealelor

Denumire stiintifica: Chlorops pumilionis
Denumire ştiinţifică
Chlorops pumilionis
Denumire englezeasca
Gout fly, gout flies
Descriere si mod de daunare
Adultul are 3 – 5mm, culoarea predominant fiind galben dar prezinta pe torace cinci dungi longitudinale de culoare negru-brun. Larva este apoda, initial transparent apoi alb – galbuie cu o lungime de 6 pana la 9 mm.
Zborul incepe la sfarsitul lui Iulie sau inceputul lui August, depunerea oualor incepe din prima jumatate a lui August si dureaza pana la mijlocul lui Octombrie, iar atunci cand vremea continua sa fie calda adultii sunt prezenti si in luna Noiembrie. Mustele isi depun ouale pe cereal sau pe diferite graminee din flora spontana.
Mustele celei de a doua generatii traiesc intre 2 – 2 luni si jumatate. In unele cazuri insectele prefer graul, in altele, orzul. Sunt cunoscute doua tipuri de atac. Primul apare datorita intarzierii semanatului. Larvele produc pagube tesuturilor tinere, inclusive punctelor de crestere.
Tulpinile se deformeaza, internodurile se opresc din crestere, spicul nu mai apare. Cand semanatul se face devreme, spicele au timp sa apara. Dup ace ajunge la spic, larvele coboara catre baza hranindu-se cu partile mai subtiri. O “brazda” de culoare maronie se poate observa pe spic si pedicul.
Are două generaţii pe an şi iernează ca larvă în zona mugurilor de creştere ai cerealelor de toamnă.
Plante atacate
Muştele cerealelor atacă şi produc pagube atât la cerealele de toamnă (grâul, orzul şi secara), cât şi la cele de primăvară (orzoaica şi ovăzul). Pagube mai mari se înregistrează la grâul de toamnă însămânţat devreme şi la cerealele de primăvară însămânţate târziu. Larvele generaţiei de vară atacă plantele în faza de burduf, rozând parţial spicul şi formând un jgheab descendent de la spic la primul nod. Din această cauză plantele nu mai înspică şi rămân în burduf.
Prevenire
Cultivarea de soiuri tolerante ori rezistente la atacul dăunătorilor, promovarea în cultură a unor soiuri relativ rezistente la atacul larvelor muştelor.
Musca galbena a cerealelor - Chlorops pumilionis - Gout fly-0 Musca galbena a cerealelor - Chlorops pumilionis - Gout fly-1 Musca galbena a cerealelor - Chlorops pumilionis - Gout fly-2 Musca galbena a cerealelor - Chlorops pumilionis - Gout fly-3