Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Cydia funebrana inapoi
Denumire populara: Viermele prunelor

Denumire stiintifica: Cydia funebrana
Viermele prunelor este un daunator foarte periculos care produce pagube la prun. Viermele prunelor ataca mai ales prunul, dar si ciresul, piersicul, caisul.Fructele atacate se recunosc dupa picaturile cleioase ce se scurg prin orificiul de patrundere al larvelor. Fructele atacate cad si putrezesc.Larvele de 10-14 mm lungime au corpul roz, cu capul brun pana la negru. Viermele prunelor ierneaza in stadiul de larva, sub frunzele cazute pe sol, sub scoarta exfoliata a pomilor. Prezinta 2 sau uneori chiar 3 generatii pe an (in zonele de campie, si in ani cu temperaturi ridicate). Fluturii apar incepand cu luna mai; larvele ataca atat fructele verzi (rod galerii superficiale la inceput, apoi patrund in interior unde consuma pulpa si chiar samburele fraged) cat si cele in parga sau coapte (unde fac galerii si rod pulpa din jurul samburelui- aceste galerii sunt umplute cu resturi de hrana si excremente ale larvelor, dand un aspect neplacut fructelor, depreciind calitatea si favorizand instalarea unor agenti patogeni, care provoaca putrezirea fructelor – ex. Monilinia fructigena).
Denumire stiintifica
Cydia funebrana, Laspeyresia funebrana Tr., Grapholita funebrana Tr.
Răspândire
Se întâlneşte în zona temperată frecvent în livezile de prun. La noi în ţară când nu se iau măsuri preventive, produce pagube importante din punct de vedere economic.
Daune
Pagubele sunt produse de larve, ajungând la 50-80% din producţie. Fructele atacate prezintă scurgeri gomoase; se maturizează timpuriu şi sunt predispuse la infecţiile cu diferite ciuperci (ex. Monilia).
Biologie
Iernează ca larvă în cocon mătăsos sub scoarţa pomilor sau sub alte adăposturi. În primăvară se transformă în pupă, iar fluturii apar în luna mai. Ponta are loc la 2-3 zile după apariţia fluturilor. O femelă depune aproximativ 45 ouă, în jumătatea inferioară a fructelor.
Larva pătrunde în fructe, săpând o galerie spre peduncul. Fructul nu mai creşte şi cade înainte de a se matura.
Larvele consumă întregul fruct şi chiar sâmburele. Dezvoltate complet larvele se retrag în crăpăturile scoarţei pomilor. Aici se transformă în pupe, construindu-şi un cocon din fire de mătase.
Fluturii generaţiei a-II-a apar în iunie şi zboară până în august. Ponta are loc în cursul lunii iulie sau august; zborul este mai numeros decât al generaţiei hibernante. Larvele se dezvoltă în aproximativ 3 săptămâni, în august-septembrie, retrăgându-se pentru hibernare. În lunile călduroase de toamnă poate evolua şi generaţia a 3-a incomplet dezvoltată.
Descriere
Viermele prunelor face parte din Ordinul Lepidoptera, familia Tortricide. In literatura de specialitate este intîlnit sub forma a mai multe denumiri latineşti cum ar fi: Laspeyeresia funebrana Treitskhe, Cydia funebrana, Ernarmonia funebrana şi Grapholitha funebrana.
Insecta este răspîndită in majoritatea ţarilor din Europa, America de Nord si Sud, Asia Mică, extremul orient. La noi in ţară este prezent in toate zonele de stepă si silvostepă, in toate plantaţiile de prun. Este considerată, ca fiind cel mai important dăunător al prunului. Insecta poate distruge intre 15-70% din recoltă in anii favorabili inmulţirii, in livezile neingrijite din zona stejarului si in antestepa.
Adultul
In cărţile de specialitate ale autorilor există mai multe păreri in ceea ce priveşte anvergura aripilor. Unii autori cum ar fi : Dr.Ing. Suta Victoria si colaboratorii si Prof.Dr.Ing. T. Perju sunt de părere ca anvergura aripilor este cuprinsă intre 14-16 mm, alţi autori spun ca anvergura aripilor la adult este cuprinsă intre 15-22 mm, Dr.Ing. Doru I. Petanec, sau intre 11-15 mm conform autoarei Dr.Ing. Ioana Grozea.
Pragul biologic al speciei este 9 grade celsius, optimul termic de 27,2 grade celsius, iar pragul de prolificitate de 13,7 grade celsius.
Corpul, este de culoare brună-cenuşie, aripile anterioare sunt brune-inchise cu pete mai deschise, dispuse median, iar la vîrf prezintă cater, o pată ovală, brună-cenuşie sau plumburie, lucitoare in interiorul căreia se gasesc alte pete mai mici, negre. Aripile posterioare sunt cenuşii, cu franjuri. In vîrful aripilor anterioare, in zona tornusului se distinge cate o pată plumburie pe care se găsesc 4 linii brune-negricioase, dispuse longitudinal.
Oul este eliptic, translucid la depunere, apoi de culoare gălbuie, acoperit de un corion in forma plată, de scut. Diametrul unui ou este cuprins intre 0,5-1 mm.
Larva
Omida adevărată, la completa dezvoltare, are lungimea de 10-14 mm conform părerii autorilor, Prof.Dr. T. Perju si Dr.Ing. Ioana Grozea, iar conform părerii autorilor Dr.Ing. Doru I. Petanec, lungimea larvei ar fi cuprinsă intre 18-20 mm. Capul, plăcile toracice si ultimul segment abdominal sunt de culoare roz. Segmentul anal este prevăzut cu cinci spini dispuşi in forma de pieptene. In timpul diapauzei, larva este invelită intr-un cocon mătăsos. Crisalida se formează in interiorul coconului mătăsos, care este impregnat cu o ceară care-i conferă impermeabilitatea. Cristalida are exuvia de culoare cafeniu-inchis.
Perechea de picioare de pe segmentul anal prezintă cate 12-15 crosete chitinoase, dispuse in semicoroană, avind pe margini cîţiva perisori lungi.
Pupa este brună-cărămizie, de 6-7 mm lungime, dupa autorii : Dr.Ing. Ioana Grozea, Dr.Ing. Suta Victoria, iar după opinia Dr.Ing. Doru I. Petanec lungimea pupei este de 7-10 mm lungime.
Unii autori prezintă viermele prunelor ca avînd doar două generaţii pe an. Printre aceşti autori se numără Prof.Univ.Dr.Ing. I. Ghizdavu si colaboratorii si Dr.Ing. Ioana Grozea. Alţii autori cum ar fi Dr.Ing. Suta Victoria si colaboratorii si Prof.Dr. T. Perju sunt de părere ca Cydia funebrana ar avea trei generaţii pe an.
Conform literaturii de specialitate, prima generaţie de primavară evoluează incepînd din prima jumătate a lunii mai şi pînă la sfîrşitul lunii iunie inceputul lunii iulie. Copulaţia si depunerea oualor au loc la 2-3 zile de la apariţia fluturilor. La apariţie larvele rod galerii in pulpa fructului apoi in zona de lîngă sîmbure. In evoluţia sa larva trece dintr-un fruct in altul, iar dezvoltarea sa durează 34-35 zile. La completa dezvoltare larvele părăsesc fructele printr-un orificiu ros in partea laterală a lor, migreaza pe trunchi, la nivelul coletului, unde işi confecţioneaza coconii mătăsoşi şi se transformă in pupe. Dezvoltarea stadiului de pupă durează 8-12 zile iar la sfîrşitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie zboară fluturii din prima generatie.
Fluturele prezintă aripile anterioare triunghiulare, mai înguste la bază, brun-cenuşiu - închis. În centrul petei marginale prezintă patru linii longitudinale, iar în porţiunea mijlocie, pe marginea posterioară are o pată cenuşie-deschis. Aripile posterioare sunt brun-cenuşiu, cu franjuri scurte. Oul este lenticular, eliptic, translucid, apoi devine galben. Larva este de culoare roşie-cărămizie pe partea dorsală şi roz-pal pe cea ventrală. Capul este brun-închis. Pupa este brună, de 6,2-6,6 mm lungime.
Combatere
Preventiv se efectuează tratamente chimice la avertizare după schema 2 +3 sau 2 + 2 (generaţia I-a şi generaţia II-a), în funcţie de rezerva biologică a dăunătorului; tratamentul chimic se justifică la depăşirea pragului economic de dăunare (PED) de 3 - 5 fluturi/capcană/săptămână.
Pentru combaterea viermelui prunului se recomanda tratamente fitosanitare cu produse specifice (pentru detalii consultati programul Pesticide), la depasirea pragului economic de daunare (PED).
Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-0 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-1 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-2 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-3 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-4 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-5 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-6 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-7 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-8 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-9 Viermele prunelor - Cydia funebrana - Laspeyeresia funebrana-10