Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Delia coarctata inapoi
Denumire populara: Musca cenusie a cerealelor

Denumire stiintifica: Delia coarctata
O alta musca care este probabil sa va cauzeze probleme in aceasta perioada este musca cenusie a cerealelor. Adultul seamana cu musca comuna dar are 6 – 7 mm lungime, cu un corp de culoare galben-brun sau gri. Larvele sunt albe si au intre 10 – 12 mm.
Ciclul evolutiv
In ceea ce priveste ciclul evolutiv, musca cenusie are o singura generatie pe an. Zborul de imperechere incepe in luna Iunie, iar femelele depun in jur de 40 de oua in perioada Iulie – Septembrie, de obicei direct pe sol. Prefera solurile afanate spre exemplu in zonele proaspat cultivate sau direct in solurile semanate cu cereale, mazare, rapita, cartof, porumb sau alte culture care elibereaza terenul in timpul lunilor de vara.
Ouale se distrug dupa ce au fost expuse timp de 4 – 6 luni la temperaturi mai mici de 12 grade Celsius. In medie, 40% vor deveni larve active, dupa ierni friguroase un numar mare de larve pot aparea aproape simultan imediat temperature creste. Musca cenusie nu migreaza pe distante mari, asa ca intensitatea atacului va varia foarte mult intre locatii. Este un daunator ce se intalneste frecvent in Europa si in tarile fostului URSS.
Pagubele
Pagubele, in functie de temperatura solului, produse in stadiul larvar apar intre sfarsitul lui Ianuarie si jumatatea lunii Martie. Larvele se deplaseaza in sol in cautarea unei plante gazde, apoi “sfredelesc” organele plantei, dupa care incep sa se hraneasca cu lastarul central provocand ofilirea acestuia, insa frunzele de la suprafata raman neatinse. Fiecare larva poate ataca 6 – 7 lastari succesivi iar daca vor fi nevoiti viermii se deplaseaza spre o noua planta. Hranirea se incheie in mai, cand are loc impuparea. In cazul in care cultura nu a inceput sa infrateasca in momentul atacului exista riscul ca intregul camp sa fie distrus.
Combatere
Este aproape imposibil sa combati aceasta musca, doar prin metode agrotehnice, cum ar fi respectarea asolamentului.
Musca cenusie a cerealelor - Delia coarctata Wheat Bulb Fly-0 Musca cenusie a cerealelor - Delia coarctata Wheat Bulb Fly-1 Musca cenusie a cerealelor - Delia coarctata Wheat Bulb Fly-2 Musca cenusie a cerealelor - Delia coarctata Wheat Bulb Fly-3 Musca cenusie a cerealelor - Delia coarctata Wheat Bulb Fly-4
Parteneri: Toner-shop