Contactati-ne Contactati-ne
. RECOMANDA UNUI PRIETEN

. ABONARE NEWSLETTER
. IMAGINI DIN PROGRAM

PESTICIDE - GHIDUL DAUNATORILOR

Epicometis hirta poda / Tropinota hirta inapoi
Denumire populara: Gândacul paros

Denumire stiintifica: Epicometis hirta poda / Tropinota hirta
Gândacul paros (Epicometis hirta) este o insecta care distruge organele florale în timpul înfloritului, putând compromite, de exemplu, cultura de capsun la un atac sever. La rapita, daunele cele mai mari sunt produse de adultii care ataca elementele florale. Atacaul este favorizat de suprapunerea perioadei de dezvoltare maxima a indivizilor cu inflorirea culturii.
Raspandire
Gândacul paros este un coleopter comun, semnalat frecvent în zonele de stepa si silvostepa si care ataca frecvent pomii, vita de vie si cruciferele in perioada infloritului.
Descriere
Adultul are corpul de 10-12 mm lungime, de culoare negru-mat, acoperit cu peri fini, desi, alb-galbui. Elitrele sunt cenusii-negricioase, cu 6-8 pete mici, albe, dispuse neregulat. Tibiile picioarelor anterioare sunt prevazute cu trei dinti. Oul este alb, rotund. Larva este de tip scarabeiform (groasa, in forma de C), alb-galbuie, cu capul brun. Pupa este alb-galbuie, de 13-16 mm lungime.
Adultul are corpul de culoare negru mat acoperit cu o pubescenţădensă şi lungă de culoare cenuşie (fig.30). Tibiile anterioare sunt prevăzutecu 3 dinţi. Pronatul prezintă o carenă mediană, longitudinală. Elitrele sunt cenuşii-negre cu 6-8 pete albe, neregulate. Lungimeacorpului: 9-12 mm. Larva este de culoare alb- gălbuie cu capul brun. Lungimea corpului: 14-16mm.
Biologie si ecologie
Specia prezinta o singura generatie anuala si ierneaza in stadiul de adult in sol. Adultii hibernanti apar primavara devreme si zboara mai ales in zilele insorite, iar noaptea se retrag in sol. Perioada de zbor dureaza 3-4 luni (aprilie-iulie). Fiecare femela depune in medie 40 oua in sol. Incubatia dureaza 1-2 saptamani iar dezvoltarea larvara ca. 2 luni. Noii adulti apar in august-septembrie, dar raman in lojele pupale construite din particule de sol pana in primavara anului urmator.
Gândacul păros are o generaţie / an şi iernează în stadiul de adult însol. Gândacii apar în aprilie şi zboară până în iunie-iulie, mai ales în zileleînsorite între orele 11-15:00. Femelele depun ouăle după 4-8 zile de la împerechere, în luna mai, în grupe mici de câte 2-4 ouă, în sol, la adâncimeade 2-7 cm. Ponta are loc în solurile bogate în materie organică. O femelădepune aproximativ 48 de ouă. Incubaţia durează între 6-17 zile, în funcţiede temperatură. Larvele se hrănesc cu rădăcinile subţiri ale diferitelor planteierboase.După 60 de zile larvale ajung la completă dezvoltare şi se transformăîn pupe. Noii adulţi apar în lunile august- septembrie, însă rămân în sol încăsuţele nimfale până primăvara viitoare.
Plante atacate si mod de daunare
Specie polifaga, prefera pomii fructiferi dar ataca in perioada infloritului si vita de vie, iar in ultimii ani rapita si alte crucifere. In anii de invazie, daunele produse organelor florale sunt semnificative.
Primăvara devreme atacă florile de crucifere (rapiţă, muştar). Poateatacă şi florile unor arbori cu înflorire timpurie (salcie, corn). Odată cuînflorirea pomilor fructiferi trec pe florile acestora. Produce daune şi lagraminee precum şi la viţa de vie. La rapiţă, adulţii se hrănesc cu organeleflorale. Larvele nu dăunează.
Prevenire si combatere
Combaterea insectei este in general dificila si riscanta, deoarece ataca in perioada infloritului, cand trebuie sa protejam entomofauna utila. Pe langa insecticidele care menajeaza polenizatorii (ex. Biscaya), se pot utiliza si alte metode: feromonii sexuali specifici care atrag masculii; specii parazitoide precum viespea de stepa (Scolia hirta), care trebuie protejata deoarece paraziteaza larvele gandacilor din genul Epicometis.
Gândacul paros - Epicometis hirta poda - Tropinota hirta-0 Gândacul paros - Epicometis hirta poda - Tropinota hirta-1 Gândacul paros - Epicometis hirta poda - Tropinota hirta-2 Gândacul paros - Epicometis hirta poda - Tropinota hirta-3 Gândacul paros - Epicometis hirta poda - Tropinota hirta-4 Gândacul paros - Epicometis hirta poda - Tropinota hirta-5
Parteneri: Toner-shop